I 2014 uddeles midler til 22 forskningsprojekter fra forskningsfonden, hvoraf 15 er nye. Forskning i DNA-tests og stamcellebehandling er et par spændende eksempler.

- At bidrage til forskning er en vigtig del af Agrias virksomhed som specialiseret dyreforsikringsselskab. Vi ønsker at bidrage til øget viden om dyrs helbred og hvordan sygdomme kan forebygges, diagnosticeres og behandles mere effektivt, siger Pekka Olson, dyrlæge og forskningsansvarlig hos Agria Dyreforsikring.

Flere af projekterne fokuserer på diagnosticerings- og behandlingsmetoder. To nye projekter, et i Sverige og et i Danmark, handler om at finde DNA-tests for forskellige sygdommer. Det svenske projekt kører på Sveriges Landbrugsuniversitet (SLU) og har til formål at kortlægge sygdomsforårsagende mutationer i arvemassen, som siden kan identificeres via DNA-tests.

- Vi står midt i et utroligt spændende teknikskifte, hvor det bliver muligt at kortlægge hele arvemassen på et individ og ikke bare enkelte dele, siger Tomas Bergström som er forskningsleder på SLU. Det kommer til at betyde utroligt meget for veterinærmedicinen og for avlsarbejdet.

SLU får også midler til at bygge den avancerede type udstyr der er nødvendigt for, at kunne udføre en såkaldt total genomsekventering. Det er en rigtig god teknik til at identificere og sekventere hele arvemassens sammensætning.

Det danske projekt, der kører på Københavns Universitet, har til formål at fremstille en gentest, som kan påvise arvelighed af diskusprolaps hos gravhunde – en almindelig og alvorlig sygdom hos racen. 

Et andet projekt på SLU som har fået tildelt midler, skal forske i stamcellebehandling af hunde med kroniske ledsygdomme. Stamcellerne udvindes fra hundens eget fedt og sprøjtes ind i det syge led. Annika Bergström er forskningsleder:

- Behandlingen anvendes ganske ofte i Australien og USA. Der findes en del studier, men der mangler stadig en del viden, fortæller Annika. Hvis det er som vi håber, får hunden mindre ondt, og større bevægelighed i leddene. Vi vil også vurdere om effekten holder over længere tid.

Agria Dyreforsikrings forskningsfond har eksisteret siden 1938 og Agria afsætter 4 promille af præmieindtægten hvert år. Formålet er at støtte forskning i dyrehelbred og forholdet menneske-dyr. Bevilling og uddeling af midler koordineres sammen med Svensk Kennel Klub, der også bidrager med midler.

Sammenfatning af alle aktuelle forskningsprojekter 2014