Når katten underholder sig selv

Katte, der pludseligt bliver meget mere aktive, end de tidligere har været, kan have en stofskiftesygdom. Derfor bør de undersøges hos dyrlægen. Miwert var blevet undersøgt og var heldigvis sund og rask, men hans familie havde altid meget travlt, og de nåede ikke at lege med ham hver dag.

En ung og rask kat, der ikke har noget at lave, finder selv på noget. Måske klatrer den i gardinerne, måske vælter den skraldespanden og undersøger indholdet – måske prøver den sig frem og finder ud af, at der kommer vand ud af vandhanen, når den puffer til armaturet med poten. Det havde Miwert fundet ud af, og han kunne godt lide at drikke af det rindende vand og pjaske i det med poterne.

”Men han har jo masser af legetøj”

Familien var super glade for Miwert, og de havde sørget for, at han havde masser af fint legetøj. Desværre lå det bare fremme på gulvet hele tiden, og Miwert legede aldrig rigtig med det. Legetøj, der bare ligger fremme på gulvet og ikke bevæger sig, er kedeligt for katten, og den mister hurtigt interessen for det.

Aktivér din kat

Når man skal aktivere sin kat, kan man bl.a. efterligne jagt, som den ville bruge meget af sin vågne tid på, hvis den var ude i naturen. Men aktivering er meget mere end leg. F.eks. kan den måde, du indretter dit hjem være med til at aktivere din kat. Du kan sørge for at stimulere alle dens sanser og for, at den får masser af sund motion.

Miwerts familie fik en masse konkrete idéer til, hvordan de kunne aktivere ham og lade ham få afløb for al sin energi, så han ikke brugte den på at lave unoder. Børnene fik til opgave at aktivere ham hver dag. At aktivere katten er en sjov måde at være sammen med den på. Det styrker også båndet mellem ejer og kat, så det er ikke kun indekatte, der bør aktiveres af ejeren.

Tekniske løsninger

Nogle gange er der tekniske løsninger, der kan være med til at løse et adfærdsproblem, eller mindske konsekvenserne af det. Miwerts mennesker valgte at købe en ny vandhane med en bevægelsessensor, der sørgede for at den selv lukkede for vandet igen, hvis Miwert igen skulle finde på at åbne den. Så skulle familien ikke bekymre sig om endnu en stor udgift til et nyt køkkengulv.

3 tips om aktivering

  1. Sikkerhed frem for alt. Voksne skal altid godkende de lege, børnene finder på, før de prøves af på katten. F.eks. er det vigtigt, at en voksen sikrer sig, at der ikke er små stykker legetøj, som katten kan komme til at sluge eller andet, den kan komme til skade med.
  2. Det er en god idé at sætte faste aktiveringstider af hver dag. Så bliver det nemmere for dig at huske at få det gjort – og din kat kan godt lide faste og forudsigelige rutiner.
  3. Legetøj, der bare ligger på gulvet hele tiden, er ikke spændende for din kat. Det er som et byttedyr, der allerede er fanget og dræbt, men ikke kan spises = Kedeligt. Du skal gøre legetøjet levende og interessant for din kat. Legetøj i en tyk snor, også kaldet ”fiskestangslegetøj”, er særligt godt. Lav små, rykvise bevægelser med legetøjet og få det til at bevæge sig, som et byttedyr ville gøre det både langs med jorden som en mus og op i luften som en fugl. Lad ikke katten være alene med snore, da den kan vikle sig ind i dem og komme til skade.

Har du brug for adfærdsrådgivning vedr. din kat?

Så kan du booke en tid hos vores adfærdsrådgiver, Yvonne Thomsen, i Agrias app. 

Bemærk: En konsulation koster 299 kr. - også selvom du er Agria-kunde.

Download appen