Hvad er aggression mod mennesker?

Aggression mod mennesker kan se ud på mange forskellige måder. Nogle katte bider, når man rører dem bestemte steder på kroppen. Nogle knurrer og kradser, når man vil børste dem eller komme dem i en transportkasse. Nogle bider i fingrene, når man leger med dem. Nogle ligger på lur, jager og angriber fødderne, når man går forbi.

Har du en kat der bider eller kradser? Få hjælp her!

Hvorfor bliver katte aggressive mod mennesker?

Der kan være mange årsager til, at en kat viser aggressiv adfærd overfor et menneske. Nogle eksempler er:

  • At den ikke har haft positive oplevelser med at være i menneskehænder, da den var killing og derfor er utryg ved at blive håndteret. Dette sker fx for katte, der har været vildtlevende.
  • At den er syg eller har smerter.
  • At man kommer til at røre den et særligt sensitivt sted eller rører for længe og for intenst ved den, så den bliver overstimuleret.
  • At dens jagtinstinkt ikke er tilfredsstillet.
  • At nogen er kommet til at lære den, at det er ok at bide i fingre og tæer i leg, da den var killing.
  • At man leger med katten på en måde, som den opfatter som et angreb, hvilket får den til at forsvare sig.
  • En morkat, der har killinger, kan også forsvare dem meget bestemt, særligt hvis der er uro omkring hende.

Kan aggression mod mennesker forebygges?

Ja, det kan det heldigvis ofte. Når du skal vælge en kat, der skal kunne trives som kæledyr hos dig, er det bedst at vælge en, der er vokset op med masser af positiv kontakt med mennesker, så den har det godt med at blive håndteret.

Ved at følge de årlige eller halvårlige sundhedstjek hos dyrlægen, kan du få behandlet evt. sygdom, før din kat begynder at reagere aggressivt på grund af smerter eller andet ubehag.

Når du aktiverer din kat godt hver dag, forebygger det, at den får afløb for sit jagtinstinkt ved at angribe dig. Dette gælder særligt indekatte, der ikke selv kan gå ud og opsøge spændende aktiviteter, som fx at gå på jagt – men alle katte har stor glæde af at blive aktiveret.

Når du leger med din kat på en måde, der ikke lærer den at bide i dine fingre eller tæer, forebygger det også mange problemer sidenhen. Mange synes, det er sjovt, når en killing griber fat i fingrene eller fanger tæerne, når man bevæger dem under dynen – men det holder hurtigt op med at være sjovt, når katten bliver voksen og tager fat med fuld styrke.

Hvad gør jeg, hvis min kat bliver aggressiv mod mennesker?

Først må du beskytte de personer, som angrebene går ud over. Brug fx tykke arbejdshandsker når du skal håndtere katten, hvis den plejer at bide dig i den situation. Gå med gummistøvler på inde i huset, hvis den angriber dine fødder, når du går forbi osv.

Katten bør ikke have kontakt til små børn eller andre sårbare personer, fx ældre med et svækket immunforsvar. Indret et hyggeligt rum med alt, hvad katten har brug for: Mad, vand, kattebakke, sovesteder, kradsemuligheder, legetøj osv. Væn katten til at være alene i rummet med lukket dør i gradvist længere og længere tid ad gangen og luk den derind, når der kommer børn eller ældre på besøg.

Søg læge, hvis du bliver bidt eller kradset alvorligt. Kattebid kan give meget alvorlige infektioner, og det er ofte nødvendigt at få antibiotika og en stivkrampevaccination.

Hold op med at gøre det, der udløser angrebene, hvis det er muligt. Vent fx med at børste katten, til du har fået hjælp til at løse problemet.

Få din kat undersøgt hos dyrlægen og få behandlet evt. sygdom og smertefulde tilstande.

Kontakt også en uddannet adfærdsrådgiver.

Vores adfærdsrådgiver kan blandt meget andet hjælpe med:

  • At finde ud af, hvorfor katten kradser eller bider. Hvad er dens motivation? Har den fx ondt det sted, du rører den, eller rører du den for længe på et særligt følsomt sted? Lader den sit jagtinstinkt gå ud over dig i mangel af bedre? Er den bange for noget, du eller andre gør? Eller er der andre årsager? Når vi kender kattens motivation, kan vi begynde at løse problemet.
  • At lære dig at læse din kats kropssprog, så du kan se de bittesmå, begyndende tegn på, at den ikke bryder sig om det, du gør. Det gør dig i stand til at kunne stoppe, før den reagerer ved at kradse eller bide.
  • At lære dig at håndtere din kat på den mest stressfri måde.
  • At give dig konkrete tips og idéer til aktivering og leg, der er sund og sjov for både dig selv og din kat.
  • At give dig træningsteknikker der kan lære din kat, at det er helt i orden at blive håndteret på forskellige måder, fx at blive børstet, at blive taget op eller at komme i transportkassen.

Hvor kan jeg få adfærdsrådgivning?

Du kan nemt få adfærdsrådgivning ved at downloade Agrias app og bestille en tid hos vores uddannede adfærdsrådgiver, Yvonne Thomsen. Rådgivningen er åben for alle, uanset forsikringsstatus.