Hvad er aggression mellem katte?

Aggressiv adfærd mellem katte består ikke udelukkende i, at de slås med hinanden. Katte vil faktisk helst undgå at slås, for de ved instinktivt, at de selv risikerer at blive skadede, hvis de kaster sig ud i et slagsmål. De begynder derfor typisk med at vise mindre tegn på, at de ikke betragter hinanden som en del af den samme sociale gruppe.

Har du en aggressiv kat? Få hjælp her!

Nogle tegn du kan være opmærksom på:

  • Kattene slikker aldrig hinandens pels.
  • Kattene gnider ikke kinder og sider mod hinanden.
  • Kattene sover ikke i tæt fysisk kontakt med hinanden.
  • Kattene leger ikke sammen.
  • Kattene er hele tiden opmærksomme på, hvor den anden kat befinder sig, enten ved at se på hinanden, lytte efter hinanden eller snuse efter hinandens duftspor.
  • Kattene undgår kontakt med hinanden. Den ene kat forlader fx altid rummet, når den anden kat kommer, eller de går i en stor bue udenom hinanden.
  • Kattene passerer hinanden med stive og langsomme bevægelser.
  • Kattene stirrer på hinanden. At stirre er en meget truende adfærd for katte.
  • Kattene har spændte muskler, når de er tæt på hinanden.
  • Kattene forsvarer deres ressourcer fx mad, godbidder og legetøj.
  • Kattene blokerer for hinandens adgang til ressourcer fx madskåle, kattebakker, kattelemme, trapper osv.
  • Kattene hvæser ad hinanden.
  • Kattene knurrer ad hinanden.
  • Hvis kattene slås, så totterne flyver, og de får rifter og sår, er konflikten mellem dem blevet meget alvorlig. At slås er deres sidste udvej.

Hvorfor bliver katte aggressive overfor hinanden?

Katte er ikke flokdyr, og det er naturligt for dem at forsvare deres territorier overfor andre katte, som de fx ikke er i familie med. Når de lever tæt sammen som kæledyr hos os, har de oftest heller ikke selv valgt de andre katte, de lever sammen med. Det kan altså være helt normal adfærd, når en kat reagerer aggressivt på en anden, og man kan ikke bebrejde den kat, der viser aggressiv adfærd: Den er ikke ond eller jaloux, den ville bare foretrække at have territoriet for sig selv og forsøger derfor at få den anden kat til at flytte et andet sted hen.

I naturen ville katte, der ikke er en del af den samme sociale gruppe, flytte væk fra hinanden og undgå at mødes igen bl.a. ved at sætte duftspor i området, der siger: ”Det hér er mit sted, og du har bare at holde dig væk!” Dette er selvfølgelig et ekstra stort problem blandt katte, der aldrig kommer udenfor, da de ikke kan søge væk fra hinanden og få lidt fred – og da duftmærker fra kattenes urin kan blive afsat rundt omkring i hjemmet til stor gene for os mennesker.

Fordi katte ikke er flokdyr, har de ikke et egentligt sprog til at løse konflikter med andre katte. Derfor er det vigtigt, at man håndterer det rigtigt, når man har to eller flere katte i samme hjem, som reagerer aggressivt overfor hinanden – og allerbedst er det, hvis man helt kan undgå, at konflikter opstår.

Sociale konflikter kan føre til kronisk stress hos begge eller alle kattene i hjemmet, og stress kan også give alvorlige følgesygdomme hos kattene fx urinvejsproblemer. Det er selvfølgelig heller ikke rart for menneskene i familien – særligt, hvis kattene også bliver urenlige. Urenlighed er ofte en følge af sociale problemer kattene imellem.

Kan aggression mellem katte forebygges?

Ja, heldigvis er der flere ting, du kan gøre, for at undgå at få katte, der bliver aggressive overfor hinanden. For det første kan du få dine katte kastreret eller steriliseret. Ikke-neutraliserede katte vil slås mere om territorier, og hankattene vil slås om muligheden for at parre sig med hunkattene.

Men det allerbedste, du kan gøre, er faktisk at søge rådgivning, før du får en kat mere. Vi kan bl.a. hjælpe dig med at vurdere, hvor sandsynligt det er, at den kat, du allerede har, vil kunne trives med at leve tæt sammen med en anden kat. Det er nemlig ikke alle katte, der ønsker sig en katteven. Vi kan også hjælpe dig med at indrette dit hjem, så det bliver det bedst mulige territorium for flere katte, og vi kan hjælpe dig med at lægge en plan for, hvordan du bedst introducerer kattene for hinanden.

Hvad gør jeg, hvis min kat bliver aggressiv overfor andre katte?

Hvis dine katte direkte slås med hinanden, bør du holde dem helt adskilt, altså have dem i hvert sit rum og kontakte en dyrlæge og en uddannet adfærdsbehandler med det samme. Dyrlægen kan undersøge, om kattene skulle være syge eller have smertefulde tilstande, der kan få dem til at føle sig mere sårbare og pirrelige. Vi mennesker er jo også tit er mere gnavne, når vi har ondt i hovedet eller tandpine.

Hvis årsagen til kattenes konflikt ikke findes hos dyrlægen, eller hvis dyrlægens behandling ikke løser problemet, kan en uddannet adfærdsrådgiver hjælpe.

Vores katteadfærdsrådgiver kan også hjælpe, hvis du gerne vil vide, om dine katte faktisk er gode venner, eller om de ikke er det. Fx kan det være svært at se forskel på, om kattene leger eller slås for alvor. Du kan sende os en video i appen, så vi sammen kan se på deres indbyrdes kropssprog. Du bør selvfølgelig ikke fremprovokere en konfrontation mellem kattene for at kunne optage en video, men hvis du har en video af kattenes adfærd, kan det være til stor gavn.

Hvis din kat er i konflikt med fremmede katte udenfor, er der også forskellig ting, du kan gøre for at løse eller mindske problemet. Det hjælper vi dig også gerne med rådgivning om.

Hvor kan jeg få hjælp?

Du kan nemt få online adfærdsrådgivning ved at downloade Agrias app og bestille en tid hos vores uddannede adfærdsrådgiver, Yvonne Thomsen.