Diskusprolaps

Min hund vil ikke springe op i sofaen, og når hun alligevel gør det, skriger hun. Hvad kan det skyldes?

Dyrlægen svarer:

Det lyder, som om din hund har virkelig ondt i ryggen, og jeg synes, du skal få en tid hos dyrlægen med det samme. Din hund kan have en diskusprolaps. Det er ikke ualmindeligt hos hunde, og det mest almindelige symptom er stærke rygsmerter.

Symptom

Ud over smerter er der flere andre symptomer, afhængig af, hvor prolapsen sidder, og hvor alvorlig den er. Hunden kan for eksempel have symptomer som nedsat motorik, føleforstyrrelser og lammelser (paralyse). 

Årsag

Mellem hver ryghvirvel sidder der en bruskskive – en såkaldt diskus. I midten af denne skive er der et blødere geléagtigt område. Skiverne kan blive udsat for forkalkning, sådan at de bliver mere sprøde end normalt og derfor kan revne. Det får gelemassen til at trænge ud og trykke på rygmarven (nerverne).  

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Det er vigtigt at kontakte dyrlægen, hvis din hund får ondt i ryggen. Diagnosen diskusprolaps stilles ved hjælp af en undersøgelse af hundens reflekser, røntgenundersøgelse af ryggen og evt. MR-scanning. Behandlingen afhænger af symptomerne. Ved føleforstyrrelser, lammelser eller kroniske smerter, bør hunden opereres, og hvis man opererer hurtigst muligt er prognosen god.

Ved milde tilfælde af diskusprolaps, hvor der kun er rygsmerter, behandler man med burhvile i 10-14 dage kombineret med antiinflammatorisk (binyrebarkhormon), smertestillende samt muskelafslappende medicin. Hvis hunden fortsat har ondt, kan det være nødvendigt at operere. 

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om?