Korrekt pasning, sæt dig ind i fuglens oprindelig levested

Der er selvfølgelig forskel på pasningen af de forskellige arter, og det bedste du kan gøre for at passe din fugl ordentligt, er at lære så meget som muligt om fuglens oprindelige levested, sådan at du kan tilbyde den den rette temperatur, luftfugtighed og kost.

Generelt må man desværre sige, at mange selskabsfugle har det temmelig dårligt. De fleste dyreejere har svært ved at få fat i den nyeste viden og information, og fuglene bliver derfor passet efter de anvisninger, man brugte for 10-20 år siden. Meget af den ældre information var baseret på pasning af hønsefugle, men efterhånden har man fundet ud af, at der er stor forskel på hønsefugles og papegøjefugles behov.

Hvad indebære det at have en papegøje?

Desuden er der desværre mange, der køber en selskabspapegøje uden at vide, hvad det egentlig indebærer. Det er vigtigt, at man helt fra begyndelsen har realistiske forventninger og er klar over, at:

  • Papegøjer af natur er larmende. Især ved daggry og i skumringen er det meget naturligt for fuglen at skræppe op.
  • Papegøjer sviner. Næbbet er fuglens tredje hånd, som den bruger, når den undersøger og piller i ting og sager for at finde føde og underholde sig selv.
  • Papegøjer er sociale dyr, der har brug for tæt kontakt enten med artsfæller eller med sin ejer.

Store krav til ejeren

Papegøjer stiller store krav til ejeren. Den nye fugl, der i begyndelsen fik masser af opmærksomhed, ender tit med at blive en del af møblementet, som man højst ofrer fem minutter på nu og da. Hvis fuglen ikke bliver stimuleret og aktiveret, kan den hurtigt udvikle uønsket adfærd som at skæppe konstant, bide eller plukke sig. Det fører tit til, at ejeren bliver træt af fuglen, der bliver aflivet eller solgt videre fra hjem til hjem.