Overraskende mange juleplanter indeholder stoffer som katte ikke kan tåle. Derfor bør du være ekstra opmærksom hvis katten får symptomer der tyder på at den har tygget på eller spist af en plante.

– Man kan synes at dyr burde vide hvad de skal holde sig fra, men sådan er det ikke. Det er nok at en plante lugter godt eller ser spændende ud, for at katten vil smage på den, fortæller Lena Bjurström, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

Symptomer

De fleste af planterne på nedenstående liste, kan påvirke katten så meget at den får ondt i maven, kaster op eller får irriteret tarm med diaré som følge. For en dyreejer kan det indebære mange omgange med spand og klud.

Alvorlige forgiftninger

– Udover at vi som dyreejere må slide lidt ekstra, hvis katten har spist noget der er giftigt for den, så er det synd for katten hvis den skal have ondt eller have det dårligt. Nogen planter, som for eksempel flere liljesorter, kan give katte så alvorlige forgiftninger at deres liv ikke kan reddes.

Vi opfordrer derfor katteejere til at være ekstra opmærksomme på at julens planter kan indebære en vis risiko for de firbenede.

Undgå visse planter og tænk på placeringen

Selvfølgelig skal man pynte sit hjem i julen. Man kan dog vælge at undgå visse planter, eller placere dem uden for kattens rækkevidde.

Et råd er på forhånd at have styr på hvilke af de nærmeste dyreklinikker der har åbent i julen. Noter telefonnummer et let tilgængeligt sted. 

De mest almindelige juleplanter

JuleplanteBeskrivelse
Amaryllis Hele planten er giftig. Forårsager opkast og diaré.
Hyasint Især løget er giftigt. Forårsager opkast og diaré.
Julekaktus Ufarlig.
Julerose Hele planten er giftig.
Lilje Hele planten er giftig for katte. Forårsager i alvorlige tilfælde nyresvigt, kan lede til død.
Mistelten Bladene og bærrene er giftige. Forårsager diaré og opkast.
Novemberkaktus Ufarlig.
Tidsløs Hele planten er giftig. Forårsager opkast, blodig diaré, cirkulations- og vejrtrækningsproblemer. Forgiftningen påvirker nyrerne.
Tulipan Fremfor alt løget er giftigt. Forårsager opkast og mavesmerter.