”Jeg elsker at samle information og så uddrage konklusioner af det, jeg kommer frem til", siger hun. En af konklusionerne er, at de fleste katte får alt for lidt væske, og her forklarer hun, hvorfor det er så skadeligt for dem.

Der findes tre basale kosttyper, man bør vide noget om for at forstå, hvilken kost katten har brug for. Kulhydrater er den første, og stammer først og fremmest fra planteriget og oplagrer energi på kort sigt. Den anden er protein, som først og fremmest stammer fra dyreriget. Det er nødvendigt for at opbygge muskler, bindevæv, kløer, pels mm. Og den tredje er fedt, der bruges til at lagre energi og beskytte kroppens indre organer.

”Vi skal også tage i betragtning, at katten både er et rovdyr og et ørkendyr,” siger Ulrika.

Katte er ikke skabt til at spise kulhydrater

Fedt og protein uden kulhydrater

En kat er skabt til at spise fedt- og proteinrig kost næsten helt uden kulhydrater. ”Alle rovdyr har brug for at holde et jævnt blodsukkerniveau, og derfor er de ikke skabt til at spise kulhydrater.”

Katte har ingen problemer med kolesterol, men kan tåle at spise fedt i store mængder.

”De har til gengæld kun brug for en lille mængde flerumættet fedt, som f.eks. findes i lakseolie. Pas derfor på, at de ikke får for meget af det, for det kan give E-vitaminmangel.”

Ud over fedt og protein har katten brug for ti forskellige aminosyrer, hvoraf et par kun findes i animalske produkter. ”Det vil sige, at katten ikke kan leve som vegetar, selv om der stadig er nogle, der påstår det,” pointerer Ulrika.

Tilstrækkeligt med væske er Alfa & Omega

Ud over ovenstående er der endnu et vigtigt faktum at tage hensyn til, når man taler om katte og kostbehov, og det er, at katten oprindeligt er et ørkendyr.

”Det betyder, at den er skabt til at få alt sin væske fra byttedyr, og derfor har en meget nedsat tørstrefleks.”

Studier viser, at urinen hos katte, der får tørkost, er dobbelt så koncentreret som hos katte, der får vådfoder. Det betyder, at nyrerne er på overarbejde, og det giver øget risiko for urinsten, nyresvigt og andre tilsvarende sygdomme. Når urinen bliver i urinblæren i længere tid, er der også risiko for, at den kommer til at indeholde en større mængde bakterier.

Katte har en meget nedsat tørstrefleks

”En kat, der udelukkende spiser tørfoder, bør drikke ½ dl vand per kg kropsvægt hver dag. Det svarer til 2 dl om dagen for en kat på fire kg.

Tørfoder, vådfoder, råt foder

Generelt kan man derfor sige, at rå mad i form af kyllingevinger, lever, hjerte mm. er bedst for katten, fordi det ligger tættest på dens naturlige kost. ”Råt foder er også godt, simpelt hen fordi det er råt og næringsindholdet derfor ikke er nedsat på grund af tilberedning,” siger Ulrika.

Vådfoder er den kost, der efter Ulrikas mening er næstbedst, fordi det har et højt indhold af animalske næringsstoffer, er forholdsvis veltilberedt og indeholder en stor mængde væske. Tørfoder er egentlig kun bedst for katteejeren, fordi det er så nemt at have med at gøre.

”Tørfoder indeholder altid kulhydrater, fordi det er nødvendigt i selve produktionen. Det indeholder ydermere protein fra planteriget, hvilket heller ikke er særlig godt for katten,” siger hun.

Men blot fordi et foder har et højt indhold af animalske stoffer, betyder det desværre ikke, at det automatisk er et godt foder.

”Til trods for at medierne for nogle år siden afslørede, at visse typer kattefoder indeholder animalske proteiner som keratin og kollagen*, som katte overhovedet ikke kan udnytte, findes disse stoffer stadig i kattemad. Og desværre har vi som privatpersoner ingen mulighed for at finde ud af, om der er keratin eller collagen i det tør- eller vådfoder, vi køber. 

Kunsten at læse varedeklarationer

Ikke engang ved at læse varedeklarationen kan man være helt sikker på, at katten får alle de næringsstoffer, den har brug for. Men der er i hvert fald nogle ting, du kan kigge efter, for at sikre dig, at der er en rimelig sandsynlighed, for at foderet er godt.

”Du bør vide, at ingredienserne står opført i en bestemt rækkefølge, sådan at det, der er mest af står først. Man vil derfor gerne have, at animalsk protein står forholdsvis højt på listen, og helt ikke i form af ’kødmel’, da det betyder, at det allerede har været opvarmet én gang og derfor indeholder mindre næring.”

Animalsk protein skal stå forholdsvis højt på listen

Proteinkilder som soya og gluten, skal du være skeptisk over for som katteejer, da de stammer fra planteriget.

”Pas også på opdelte varedeklarationer, hvor producenten har valgt at dele en ingrediens op i f.eks. hel majs, majsmel og majsgluten.”

Du skal også sørge for, at din kats foder har så højt et fedt- og proteinindhold som muligt.

”Hvis du kun giver tørfoder, skal det helst have et fedtindhold på over 20 procent og et proteinindhold på 30 procent. Hvis du giver vådfoder skal fedtindholdet ligge på fire, mens proteinindholdet næsten aldrig vil være noget problem,” siger Ulrika.

Magnesium er et mineral, mange katteejere forbinder med urinsten, og det er forholdsvis nemt at kontrollere på varedeklarationen. Men faktisk er magnesium ikke noget problem i sig selv, så længe katten bare får væske nok.

Råt foder = det bedste foder

Den eneste måde, vi får fuld kontrol med, hvilke råvarer vi stopper i vores kat, er ved at give dem rå mad eller BARF (bone and raw food), som det også hedder.

”Det er den mest naturlige kost for katten, som dermed egentlig ikke behøver at drikke vand, fordi den får tilstrækkeligt med væske gennem maden. Det betyder, at nyrerne belastes mindre og risikoen for urinvejsproblemer bliver mindre. Det er også vældig godt for munden og tænderne, at gnave ben og tygge større kødstykker.

 

Grundopskrift på rå kost:

Mindst 50 %

 Kød

10-20 %

Ben (kyllingevinger og kyllingehalse).

Hvis du hellere vil give benmel, skal du give 1 tsk per 200g kød. OBS! Benmelet skal have levnedsmiddelkvalitet.

10 %

Hjerte (OBS! Hvis du fryser maden, kan du øge mængden, da næringsstoffet taurin, som findes i hjerte, forsvinder med tiden, når det ligger i fryseren).

5-10 %

Lever (OBS! Må ikke overdoseres, og vælg helst lever fra så unge dyr som muligt).

Suppler gerne med:

  • Æggeblomme

 Undgå: 

  • Kartoffel (for meget stivelse)
  • Løg – under alle former (giftigt)
  • Chokolade (meget giftigt)
  • Rabarber
  • Spinat
  • Rosiner
  • Vindruer

Ingen vitamintilskud

Hvis du følger ovenstående vejledning til råfodring, behøver du ikke at tilsætte vitaminer, sålænge din kat er sund og rask.

”Katte har et stort behov for B-vitamin, men det bliver dækket af kødet. Der findes et multivitaminpræparat, man kan købe til katte, og hvis du foretrækker at give dette, skal du passe på ikke at tilsætte for meget lever i foderet.”

En kastreret eller steriliseret kat skal spise mellem 2 og 4 procent af sin egen kropsvægt. Intakte katte har i ekstreme tilfælde behov for 9 til 10 procent, men som regel er det nok med 5 til 7 procent.

”Det er som regel ikke noget problem, at få katte til at spise tilstrækkelige mængder af råt foder,” siger Ulrika.

Grøntsager – fyld eller næring?

Vil du gerne give katten grøntsager som fibre til maven, er det nok bare at rive dem rå, men hvis du tilsætter dem for næringens skyld, skal du først fryse grøntsagerne eller lade dem gære og derefter blende dem, for at katten kan nedbryde dem og optage vitaminerne.

”Hvis du generelt blender kattens mad, så lad nogle store kødstykker være hele, gerne hjerte, som plejer at være populært. Tænk også på at variere kødstykkerne, så du ikke køber fileter hele tiden. brusk, sener og bindevæv er sundt og godt, og fungerer som fyld for tarmsystemet, sådan at katten ikke får problemer med tarmene eller analkirtlerne.

Hygiejne og håndtering

Det er lige så vigtig at være meget omhyggelig med hygiejnen, når det gælder råt kød til katten, som når du selv skal spise det.

”Brug kun frisk, dyrlægekontrolleret kød, så er risikoen for bakterier og smittefare mindre. Frys også altid kødet ved minus 20 grader i mindst tre døgn, sådan at eventuelle parasitter dør. Tø kødet op i køleskab, og lad ikke kødet stå i madskålen i mere end en halv time.”

Hvis du synes, det er besværligt eller risikabelt at god råt, kan du vælge at koge kødet (OBS! Ikke ben). Kødet beholder trods alt det meste af sin næringsværdi.

Ikke for meget fisk

Vær også forsigtig med rå fisk, ikke på grund af smitterisiko, men fordi de fleste fisk indeholder et enzym, som bevirker, at katten ikke kan udnytte det B-vitamin, den får.

”Fed fisk (som f.eks. laks, sild og makrel) indeholder også meget flerumættet fedt, som er utrolig gavnligt for os mennesker, men ikke så godt for katte, hvis det kommer til at være basiskost.