Hvad er spondylose hos hunde?

Spondylose begynder typisk med aldersforandringer i bruskskiverne, som gør at støddæmpningen og stabiliteten af bruskskiverne forringes. Dette sker, da der dannes et mellemrum mellem ryghvirvlerne. Med tiden forsøger kroppen så at forbedre stabiliteten igen ved at bygge en bro mellem de berørte ryghvirvler. De vokser så at sige sammen, fordi ryggen forsøger at reparere sig selv.

Når det sker, har hunden ikke længere ondt – hvis altså der ikke sidder nogen nerver i klemme. Stivheden og bevægelsesforstyrrelserne kan dog føre til, at der opstår smerter i andre dele af hundens krop. Ofte er det den bagerste del af thorax, lændehvirvelsøjlen og overgangen mellem lændehvirvelsøjlen og korsbenet, der bliver ramt af spondylose.

Spondylose er ofte aldersrelateret, hvilket betyder at ældre hunde er mere tilbøjelige til at udvikle spondylose end yngre hunde. Det er dog alle hunderacer, der kan blive ramt af spondylose.

Hvad er symptomerne på spondylose?

Symptomer på spondylose hos hunde:

  • Stivhed i ryggen
  • Tegn på smerter
  • Bevægelsesforstyrrelser

Der er andre sygdomme i ryggen, som kan give smerter og lignende symptomer. Det er fx slidgigt, diskusprolaps og såkaldt L7-S1 syndrom, også kaldet DLSS.

For at stille den rigtige diagnose skal hundens ryg røntgenfotograferes. Kontakt altid din dyrlæge, hvis du mistænker at din hund lider af spondylose.

Du kan læse mere om rygsmerter hos hunde i denne artikel.

Hvordan behandles spondylose hos hunde?

Desværre findes der ingen medicinsk behandling, der påvirker ny knogledannelse omkring ryghvirvlerne. Der er derfor ingen umiddelbar måde at helbrede lidelsen på.

Hvis hunden har symptomer, kan der gives smertestillende medicin. Nogle gange anbefales fysioterapi. Det er altid godt at holde hunden normalvægtig og i god form, når den lider af spondylose.