Nikotinposer, også kaldet snus, er blevet populære - især blandt de unge. Det betyder, at de også langt oftere er at finde i vores nærmiljø, på gader og stræder samt i naturen, og det er faktisk et problem, for poserne kan blive spist af hunde, som efterfølgende får alvorlig nikotinforgiftning. Vores dyrlæge, Vibeke Freiberg, beskriver problemet nærmere herunder.

Især hvalpene er i risiko for nikotinforgiftning

Det er især de yngre hunde, der er i risiko for at blive nikotinforgitede, da de generelt er mere nysgerrige og dumdristige end de voksne hunde. De spiser simpelthen det meste, de kan finde. Og når brugerne ikke kan finde ud af at ramme skraldespandene, så ligger poserne frit tilgængelige for små hundesnuder. Samtidig er de mindre i størrelsen og får derfor relativt mere nikotin i kroppen, hvis de spiser en nikotinpose. Forgiftningen rammer derfor hvalpene hårdere end de fuldvoksne, større hunde. 

Nikotinposerne er tilmed tilsat smagsstoffer, der kan virke indbydende for hundene, hvilket også gør nikotinposerne mere interessante end f.eks. et cigaretskod.

Symptomer på nikotinforgiftning hos hunde

Ved nikotinforgiftning bliver nervesystemet påvirket. Symptomerne er savlen og opkast, og hunden bliver svag og urolig. Syn og hørelse kan blive påvirket, og der kan opstå lammelse, der gør, at hunden ikke kan trække vejret. Hjertestop er også et scenarie ved forgiftning. Typisk vil den forgiftede hund være under observation på hospitalet i flere dage med et vand-drop til at hjælpe med udskillelsen af nikotin.

Narkotika er livsfarligt for hunde

Nikotin er ikke det eneste stof, der kan ende i hundens mave på gåturen og give forgiftning. Går man tur på gaden eller i parken søndag morgen, er det ikke unormalt at støde på rester af narkotika, som nogen har smidt eller tabt. Og her skal du som hundeejer være ekstra opmærksom. For det er nemlig meget alvorligt, hvis hunden indtager stoffer. Især hvis der er tale om hårde stoffer, hvor selv en meget lille dosis bringer hunden i livsfare.

Har du mistanke om, at hunden har indtaget narkotika, skal du derfor skynde sig til dyrlægen, hvor hunden kan få modgift og/eller opkastningsmiddel.