Generelt bør man kun give voksne hunde ormekur, hvis man ved, de har orm eller har en stærk mistanke om det.

Tabletter eller pasta

Ormemidler fås på recept hos dyrlægen, og kan købes enten hos dyrlægen eller på apoteket. Nogle præparater skal kun gives én gang, mens andre skal gives flere gange.

Hvis du har svært ved at give hunden piller, kan ormemiddel som pasta, der enten sprøjtes direkte ind i munden eller blandes i lidt mad være et godt alternativ.

Hvalpe og diegivende tæver

Vej hunden hos dyrlægen, før du får skrevet recepten, så dyrlægen kan angive den nøjagtige dosis, som afhænger af hundens vægt. Der er stor forskel på de enkelte præparater, og hvis du for eksempel skal have ormekur til din tævehund og hendes hvalpe, vil dyrlægen finde det middel, der er bedst i netop denne situation.

Afføringsprøve

Hvis du er i tvivl, om din voksne hund har brug for en ormekur, kan du medbringe en afføringsprøve og bede dyrlægen om at få den undersøgt. Det er bedst kun at behandle hunden mod den form for orm, den rent faktisk har. Det gør man for at undgå, at ormene bliver resistente.

 Det er bedst kun at behandle hunden mod den form for orm, den rent faktisk har. Det gør man for at undgå, at ormene bliver resistente

På apoteket kan du købe udstyr specielt beregnet til afføringsprøver. Dyrlægen kan også udlevere en beholder, du kan bruge. Hvis dyrlægen ikke selv kan lave undersøgelsen, sendes prøven videre til et laboratorium, som analyserer prøven for æg fra spoleorm og hageorm.

Desværre kan man endnu ikke opdage bændelorm via afføringsprøver og i alle tilfælde er undersøgelsen ikke 100% sikker.

Tegn på orm

I nogle tilfælde kaster hunden lange spoleorm op, i andre tilfælde kan man ved endetarmsåbningen se bændelormens led som små hvide ’risengryn’. Man kan dog ikke altid se ormene med det blotte øje. Andre tegn på, at hunden har orm, er: diarré, vægttab, glansløs pels, opkastning og hoste.

Rævens dværgbændelorm

Hvis du bor i et område, hvor ræve er inficeret med rævens dværgbændelorm (i Danmark er det især i Sønderjylland), kan det være godt at give hunden regelmæssige ormekure, da der er en vis risiko, for at hunde via afføring kan smitte mennesker med ormeæg fra denne type orm. Du kan læse mere om forekomst, forebyggelse, behandling mv. på Fødevarestyrelsens hjemmeside og på Statens Serum Instituts hjemmeside. 

Hjerte- lungeorm

Hjerte- lungeorm er en fællesbetegnelse for fransk hjerteorm og rævens lungeorm. Begge parasitter har snegle som mellemvært, og hunde smittes ved kontakt med snegle (fx ved at spise græs eller madrester og afføring, som snegle har spist af). Symptomerne er en smule anderledes end ved andre typer af orm, foruden hoste består de fx af blødninger, sløvhed og adfærdsændringer.

Det er meget vigtigt at opdage sygdommen hurtigt, selv om den er svær at diagnosticere, da ormens larver via blodbanen ender i hjerte- eller lungevævet, hvor de kan give varige skader. Hvis angrebet opdages i tide, er der gode behandlingsmuligheder. Hjerte- lungeorm er mest udbredt i den østlige del af Danmark, men er ved at brede sig til hele landet.