Når de svenske hundeejere bliver spurgt, om deres hund er overvægtig, så er det kun ni procent, der svarer ja. Det billede dyrlægerne ser på dyrehospitalerne og klinikkerne er dog et helt andet. Det har Agria Dyreforsikring i Sveriges to undersøgelser* vist.

Hundeejerne forstår, at de store syndere i kampen mod fedme er – ikke overraskende – for meget mad kombineret med for lidt træning. Men også at hundene spiser den forkerte slags foder. Det er normalt at give hunden en ekstra frikadelle eller osteskive, men det kan have forringet livskvalitet og i værste fald nedsat levealder til følge.

Hvorfor er det så svært at slanke sin hund? Det handler vel bare om at reducere mængden af mad eller?

En sund og glad hund kræver den rigtige mængde foder og motion. Det kan virke enkelt, men det kræver at de dårlige vaner brydes, og at alle i hundens familie er med på idéen. 15 procent af hundeejerne gør ikke en aktiv indsats for at få deres hund ned i vægt. Den gruppe som ønsker at gøre noget ved problemet prøver derimod først og fremmest at reducere fodermængden, men også at øge motionen.

Det kan have store konsekvenser, hvis hunden er for tyk

Før eller siden vil hunden få problemer, der forringer dens livskvalitet og giver sygdomme som for eksempel diabetes, ledproblemer, hjerteproblemer, kredsløbssygdomme, dårligt immunforsvar og leversygdomme. Tunge racer har også større risiko for at få overrevne korsbånd og andre traumatiske skader. Det dårlige helbred forårsager ikke kun besvær og smerter, men også livslange, dyre behandlinger og i værste fald et forkortet liv.

Tips til at holde din hund slank

  • Spørg din dyrlæge om din hund har den vægt, den skal have.
  • Du skal kunne mærke hundens ribben, og den skal have en tydelig talje.
  • Beløn hunden med hundegodbidder eller nogle stykker af dens almindelige foder.
  • Mål mængden af hundens foder af efter anbefalingen på pakken.
  • Giv aldrig hunden slik eller madrester.
  • Motionér hunden regelmæssigt på den måde, der passer til den – cykling, løb eller gang. Prøv dig frem og hav det sjovt med hinanden.

* I samarbejde med Sveriges veterinærforbund blev der lavet en undersøgelse blandt flere hundrede af forbundets medlemmer. Virksomheden PFM Research gennemførte undersøgelsen, der var målrettet mere end 300 hundeejere.