Påskeferien er snart over os. Det er tid til familiehygge, et veldækket påskebord og måske en tur i haven. Men den hyggelige stemning kan hurtigt få en ende, hvis hunden bliver syg og skal til dyrlægen.

Hvis du gerne vil undgå dette, skal du sørge for at holde nysgerrige hundesnuder væk fra påskebordet. Meget af det mad, vi mennesker elsker, er nemlig giftigt for familiens firbenede ven.

Tiggende hundeøjne kan være svære at modstå. Men det kan være livstruende for hunde at indtage menneskemad. Specielt chokolade er farligt på grund af det høje kakaoindhold, der indeholder theobromin, der er meget giftigt for hunde.

Hvornår det bliver rigtig alvorligt afhænger af hundens størrelse

Det afhænger af hundens størrelse, hvor mange chokoladepåskeæg, der skal til, før det bliver farligt. En hund på 10 kilo kan æde op til 40 gram mørk chokolade, uden det får alvorlige konsekvenser. For den lyse chokolade ligger grænsen på cirka 100 gram.

Snacks kan være livstruende for hunde

Små skåle med nødder, rosiner, chokolade og slik skal holdes væk fra snudehøjde. Hunde kan ikke nedbryde nødder med skaller såsom valnødder, macadamianødder og pistacienødder. Skallerne kan sætte sig fast i hundes mave- og tarmsystem, og selve kernen er meget giftig for dens mave. 

Rosiner og friske druer er livsfarlige for hunde. Symptomerne på, at din hund har spist rosiner eller druer, kan være, at den begynder at kaste op, får diarré, kramper i maven, virker sløv og drikker meget vand. Det kan betyde, at den er ved at få nyresvigt. I værste fald betyder det, at hunden skal aflives.

Hvis du har mistanke om, at din hund har spist noget, den ikke kan tåle, så bør du kontakte dyrlægen hurtigst muligt. Når der er tale om en forgiftning, er det minutterne, der tæller.

Pas på påskepynten

Nysgerrige snuder kan hurtigt finde påskepynt både sjovt og spændende. Det er dejligt at tygge i, specielt hvis hunden er ved at skifte tænder, eller hvis den har ømme gummer. Men pynten kan sætte sig fast i hundens luftveje og mave, hvis det kommer indenbords. Det kan blive nødvendigt at operere pynten ud, og det er både en kedelig og dyr situation at stå i.

Hvis du har mistanke om, at din hund har været på rov og spist noget, den ikke kan tåle, skal du kontakte din dyrlæge. Forbered dig inden påsken ved at finde ud af, hvilke dyreklinikker i nærheden, der har længere åbningstider i helligdagene.

De største farer for sarte hundemaver

  • Mørk chokolade kan være livsfarligt for hunde.
  • Hårde nødder kan sætte sig fast i hundes mave- og tarmsystem.
  • Fed og salt mad fra påskebordet kan give saltforgiftning.
  • Vindruer og rosiner kan forårsage akut nyresvigt hos din hund.
  • Påskepynt kan føre til problemer med luftvejene og maven