“Nuttede hvalpe sælges”, "100% stueopdrættede hvalpe", “Hundehvalpe mangler kærlig ejer”. Laila Callesen sad foran sin computer og klikkede rundt på internettet. Hun var på jagt efter en ny hundehvalp og endte på hjemmesiden Gul&Gratis, en platform for køb og salg af alverdens ting - også hunde.

Her faldt hun over en annonce med en fransk bulldog, der ifølge annoncen var 100% dansk, stueopdrættet samt vaccineret og chippet efter reglerne. Hun så nogle dejlige billeder af hvalpen fra en sommerdag på en græsplæne, og Laila var begejstret for det, hun så. Annoncen virkede autentisk og troværdig, og Laila var ikke mistænksom.

Hun kontaktede forhandleren over telefonen, og heller ikke her ringede alarmklokkerne, da manden i røret lød sympatisk og imødekommende.

De aftalte, hun skulle komme dagen efter og købe hund.

Hvalpene var i en sørgelig forfatning

På et lille kontor i Brønshøj mødte Laila sælgeren den efterfølgende dag. Han havde tre små hvalpe, der alle var i en sørgelig forfatning. Det var en meget lille chihuahua og en lille bulldog. Begge opførte sig usocialiseret og var ildelugtende. Den tredje hund var også en bulldog. Det var Arthur, hun havde set på nettet dagen før på den grønne plæne. Nu stod han forskræmt og gemte sig i hjørnet:

“Han var meget mindre, end på de billeder jeg så på nettet, faktisk den mindste hvalp jeg har set. Han havde til gengæld en meget stor, udspilet mave,” siger Laila om mødet.

I telefonen dagen inden havde sælgeren gjort meget ud af at fortælle Laila, at hvis han ikke følte, hun var den rette ejer, så blev handlen ikke til noget, men denne forståelse og service var nu helt væk, siger Laila:

“Jeg følte mig presset til at købe. På få minutter var handlen en realitet, og sælgeren var ikke interesseret i at tale om hverken Arthurs opvækst eller behov. Handlen skulle gennemføres, og prisen var i øvrigt steget med 1000 kroner, farvel og tak.”

Nu stod Laila med den lille hvalp med den udspilede mave ved sin side. Hun kunne se, han ikke havde det godt, og præcis kl. 08.00 dagen efter blev dyrlægen kontaktet. Arthur var dehydreret og fik væske intravenøst. Han fik penicillin, ormebehandling og medicin for øjenbetændelse. Laila kontaktede også Agria Dyreforsikring, som fandt en løsningsmodel, så Arthur kunne blive sygeforsikret, og som desuden gik ind i sagen med råd og vejledning.

Både Agria såvel som dyrlægen kunne hurtigt slå fast for Laila, hvad hun selv havde haft på fornemmelse; at Arthur ikke var opvokset hos en seriøs opdrætter i gode rammer, men snarere i en baggård eller skur hos en kriminel bagmand, der ikke har haft hundens ve og vel for øje, men kun hurtige penge. Laila valgte at anmelde sælgeren, så der forhåbentlig kommer en stopper for hvalpefabrikken.

Laila valgte at anmelde sælger

I tiden efter gjorde Laila alt for at passe på Arthur, som begyndte at få det bedre. Det gjorde Laila glad, at Arthur oplevede fremgang, men indsigten i de såkaldte hundefabrikker gjorde hende gal:

“Jeg var chokeret over den tilstand Arthur var i, da jeg fik ham. Jeg var samtidig vred over årsagen; at nogen kan finde på at tjene penge på at importere eller holde hundehvalpe under så ringe kår for at sælge dem billigt. Jeg er blevet endnu mere vred, efter jeg fandt ud af, at det ikke er et enkelttilfælde, men et generelt problem.”

Selvom dyrlægen ikke gav Arthur mange chancer på grund af underernæring og sygdom, så er Arthur i dag en glad hund på 6 måneder med en vægt på 8 kilo. Dyrlægen besøges hyppigt for at tjekke op på, om alt nu også er, som det skal være.

Lailas sag er desværre langt fra enestående. Agria Dyreforsikring ser hvert år mange sager, hvor ulovligt importerede eller hundehvalpe fra hvalpefabrikker bliver syge kort tid efter, de er kommet hjem til en ny familie. Det resulterer i mistrivsel, store dyrlægeregninger til den nye hundeejer og i værste fald, at familiens nye bedste ven må aflives. Nogle af disse sager kunne have været undgået, hvis hvalpens baggrund og sundhedstilstand var tjekket før køb. Agria anbefaler derfor, at du forholder dig kritisk til det miljø, hvalpen er vokset op i, og at du taler med en dyrlæge, hvis du er i tvivl om hundens helbred, inden du køber den.

Der bør ligge grundige overvejelser bag køb af en hundehvalp. Det første du skal overveje er, hvor meget tid du har, og derefter hvilken hunderace der passer til dig og til det, du kan tilbyde den. Agria anbefaler desuden, at alle nye hundeejere besøger forskellige hundeopdrættere og forbereder en tjekliste med ting, de skal være opmærksomme på:

Det gode hvalpekøb