Hvad er nosework?

Nosework er en hundesport, hvor hunden får lov at bruge sin lugtesans til at søge efter dufte i forskellige miljøer. Det giver hunden både mental og fysisk stimulering og er en sjov aktivering for både hund og fører. Nosework kan tilpasses individuelt efter erfaringsniveau og hundens fysik. Derfor kan det udføres af de fleste hunde og ejere uanset race, alder og tidsmæssige begrænsninger.

Da vi træner med hundens primære sans i fokus, synes de fleste hunde, nosework er sjovt og stimulerende. Det er ligeledes nemt at tilpasse nosework til alle typer hunde – små som store og unge som gamle kan være med. Du kan selv vælge området, der skal søges i, og sværhedsgraden, hvilket også giver skadede eller syge hunde mulighed for at træne nosework. Det positive ved at lade hunden bruge din lugtesans er, at du igennem træningen fremmer dens mentale sundhed, samtidig med at I har det sjovt sammen og får et tættere forhold. Mange hunde der lider af angst eller andre adfærdsproblemer, hjælpes ofte af nosework til at klare deres hverdag. Derudover er det let at træne og ikke nødvendigvis særlig tidskrævende.

Hvordan kommer du i gang med at træne nosework?

Trin 1

Du kan sagtens begynde at træne nosework hjemme i dit køkken uden nogen hjælpemidler. Første trin er at få hunden til at bruge næsen og søge. Alt, du har brug for, er hundens foretrukne mad eller godbid. Vi tænder hundens jagtinstinkt, når den skal lede efter føde (hunden tager derfor afsæt i sin naturlige adfærd). Du kan starte med at lade hunden søge efter godbidder, som du har gemt et sted på køkkengulvet. Du behøver ikke selv sige eller gøre noget, men bare lade hunden søge i ro og mag. Dette er en selvbelønnende øvelse, som de fleste hunde sætter pris på.

Trin 2

Når du oplever, at hunden har forstået den første øvelse, så kan du begynde at gemme godbidderne lidt bedre. Gem dem i lidt forskellige højder og steder i køkkenet, men husk at hunden skal kunne nå godbidderne. Efter et par gentagelser forstår hunden normalt, hvad den skal gøre og er motiveret til træningen fremadrettet, da den ved, hvad det går ud på. Ligegyldigt hvilket niveau du dyrker nosework på, så kan du starte på denne måde, da det giver hunden en klar idé om, hvad der nu skal ske.

Trin 3

Det næste trin i træningen er at introducere den duft, du vil have, hunden skal lede efter – det kan f.eks. være eukalyptus. Den nye duft placeres sammen med godbidden, som hunden skal finde. For hunden er der ingen forskel, da den allerede har lært, at den skal finde godbidden, og når den så finder den, vil der samtidig være en stærk duft af eukalyptus. Når hunden de efterfølgende gange finder sin godbid, lærer den, at duften af eukalyptus betyder godbid. Godbidderne bliver derfor kædet sammen med dufte, hvilket har en vigtig betydning for hunden.

Gode tips til nosework

  • Begynd med at træne i et støjfrit miljø – f.eks. indendørs
  • Træn kun i korte perioder i starten
  • Brug de absolutte yndlingsgodbidder – jo bedre belønning, jo højere er motivationen
  • Beløn altid, når du introducerer duft

Det kan være en god idé at sørge for, at du har et så støjfrit miljø som muligt, når du begynder at træne. Sådan får hunden de bedste betingelser for at lære. Start derfor indendørs, så du slipper for forstyrrende elementer som andre spændende dufte eller forbipasserende hunde.

Du skal også huske, at jo bedre belønningen er (godbidden), desto mere motiveret og interesseret vil din hund være. Hvis du ønsker, at hunden skal gøre sit bedste for at finde godbidden, så må du også sørge for, at den er det værd.

Det er ligeledes vigtigt, at hunden får en godbid hver gang, den finder duften. Hvis den kun får det nogen gange, så er der risiko for, at den mister interessen og motivationen.

Husk kun at træne i korte perioder af gangen. Hunden bliver mere træt, end du tror, især hvis den ikke er vant til det. Hundene synes ofte, det er så sjovt, at de ikke vil stoppe med at træne.

Hvis du skal introducere hunden til dufte som eukalyptus eller lavendel, må det ikke være æteriske olier, men hydrolat. Olierne er alt for skrappe til hundens veludviklede lugtesans. Du kan købe hydrolat på webshops.

Nosework-konkurrencer – Hvordan foregår de?

Er du og din hund gode til nosework, og kunne du tænke dig at prøve at konkurrere i det? For at kunne konkurrere skal hunden bestå en duftprøve. Duftprøverne er forskellige fra klasse til klasse og udføres for at sikre, at hunden genkender de(n) duft(e), der bruges i den bestemte klasse, du vil konkurrere i. Nosework har tre forskellige konkurrenceklasser. For hver ny klasse tilføjes en ny duft. Der er fire forskellige dele, der gælder i hver klasse: containersøgning, indendørs og udendørs søgning samt køretøjssøgning.