Hvordan får jeg min hund til at stoppe med at gø?

Det spørgsmål er der mange hundeejere, der har stillet sig selv, da det kan være til stor gene, hvis hunden gør i tide og utide. Kort fortalt er det disse steps, der skal til, hvis du skal stoppe hundens gøen:

  1. Find ud af, hvorfor hunden gør
  2. Anvend en løsning der passer til problemet
  3. Vær tålmodig og hold dig til planen

Det er normal opførsel at gø

Inden du begynder, er det vigtigt at vide, at gøen er normalt for langt de fleste hunde. Det er kun, hvis det udvikles til at blive et problem for dig eller din hund, at du kan forsøge at træne det. Det kan for eksempel være, hvis hunden gør ukontrolleret. virker stresset eller gør i uønskede situationer.

Hvor ofte hunden vælger at kommunikere ved at gø, er til en vis grad arveligt og kan variere mellem både racer og den enkelte hund, så det er umuligt at sige, hvad der er normalt. For eksempel så vil hunderacer, der er fremavlet til at larme og vogte naturligvis oftere vælge at gø end andre racer.

Hvorfor gør hunden?

Step et i træningen er at finde ud af, hvorfor din hund gør.

Normale årsager til at hunden gør er:

  • Stress
  • Hunden er bange eller usikker og vil skræmme det ubehagelige væk
  • Hunden er avlet til at advare
  • Hunden har lært, at det kan betale sig i visse situationer

Sådan træner du gøen væk

Herunder har vi samlet nogle forslag til, hvordan du kan træne gøen væk afhængigt af, hvad der kan være den bagvedliggende årsag til problemet:

Hunde der gør, fordi de er stressede

En normal årsag til overdreven gøen er stress. Helt som med os mennesker kan hunden opleve at have en hverdag, der stresser den. For at en hund kan være rolig og harmonisk skal den have dækket sine behov, som er en balance mellem hvile, motion, arbejde og socialt samvær. En hund. som ikke får dækket sine behov, men hver dag er enten under- eller overstimuleret, går rundt med konstant forhøjede niveauer af stresshormoner. En typisk følge af dette er overdrevne reaktioner – for eksempel at begynde at gø ukontrolleret ved selv de mindste ting.

Har du en hund, som du mistænker, gør på grund af at den er stresset, så er det bedst at begynde træningen med at se på hundens hverdag. Får den motion nok? Får den brugt sit hoved gennem for eksempel at træne tricks, spor eller lignende et par gange om ugen? Får den nok hvile og socialt samvær? Når du finder balancen, kommer hundens stress-gøen til at mindskes, og du kommer sikkert også til at kunne mærke, at hunden virker mere tilfreds og glad.

Hunde der gør, fordi de er bange og usikre

Hvis din hund gør af specielle ting eller i specifikke situationer, kan du overveje, om dens gøen er fordi, den er bange. Mange hunde vælger for eksempel at gø, hvis de er usikre eller bange, når de møder andre hunde. Her skal man fokusere træningen på at forandre hundens følelse og helt enkelt få hunden til at blive mere bekvem i situationen.

Når følelsen ændres, forsvinder hundens gøen ofte af sig selv. For mange hunde fungerer det, i den her type situation, at træne med positiv forstærkning. Det fungerer helt enkelt ved at ændre hundens følelse gennem at give den noget at spise, som den godt kan lide. Det kan være godt at kontakte en hundetræner eller en anden ekspert, som kan hjælpe dig og din hund med at definere problemet og finde en god løsning for jer.

Hunde der er avlet til at advare

Der findes mange hunde, specielt mindre racer, som er fremavlet for at alarmere beboerne i huset, hvis der sker noget i omgivelserne. At den type hund gør, når det ringer på døren, eller når en fremmed kommer forbi grunden, er ikke mærkeligt. Den gør jo fordi, den er avlet til det. Men man kan træne hunden til at larme mindre, når det sker. Eksempelvis ved at den kan gø en enkelt gang, eller bare et par gange, og derefter falde til ro igen. En enkel måde at gøre dette på er at lære hunden, at ”tak tak” betyder, at hunden skal være stille. Det kan man lære den ved at træne sådan:

  1. Begynd træningen når hunden er rolig. Sig tak tak, og smid en håndfuld godbidder ud på jorden, som hunden får lov at spise. Gentag dette et vist antal gange, så hunden forstår, at når ejeren siger tak tak, så kommer der godbidder på jorden.
  2. Når hunden forstår, at tak tak betyder, at nu bliver der smidt godbidder på jorden, så kan du prøve kun at sige tak tak, når hunden larmer. Bliver den stille og kigger forventningsfuldt på dig for at få en godbid? Så kan du belønne den og smide nogen godbidder på jorden.
  3. Når det fungerer, kan du langsomt trappe ned på godbidsmængden, til at du til sidst kan nøjes med tak tak, hvorefter hunden stopper med at gø, og du belønner den med stemmen.

Hunde der har lært, at det kan betale sig at gø i visse situationer

En hund kan også gø, fordi den har lært, at det kan betale sig. For eksempel kan hunden gø ad dig, når den keder sig. Det har den sandsynligvis lært, fordi der er en chance for at ejeren så rejser sig op og finder på noget.

Her kan løsningen være at ignorere hunden, når den gør og i stedet belønne den, når den er rolig. Man skal have tålmodighed, når man sidder i sofaen og lader som om, hunden ikke findes, men det kan betale sig i sidste ende, hvis det kan afhjælpe problemet.

Andre gode råd til at lære hunden at gø mindre

Lær hunden at gø på kommando

Selvom det måske kan virke ulogisk, så kan det faktisk hjælpe at lære hunden at gø på kommando. Når den så har lært, at den skal gø, når du siger noget bestemt, så kan du nemmere lære den en anden kommando – nemlig at tie stille.

Lær inkompatibel adfærd

Du kan også lære hunden at udføre en øvelse, der ikke kan udføres, mens den gør. Det vil automatisk gøre, at hunden stopper med at gø, når den skal udføre den. For eksempel kan du lære hunden at bære din vante i munden, når du møder hunde. Så hunden simpelthen ikke kan gø, fordi den har travlt med noget andet. Dette er dog ikke at foretrække, når det kommer til hunde, der er stressede eller bange. Her skal det grundlæggende problem løses!

Det kan tage et stykke tid at afvænne overdreven gøen. For mange hunde er det blevet en normal adfærd – simpelthen en vane. Derfor er det vigtigt at forblive tålmodig og være konsekvent i træningen. Sørg for at få lagt træningen ind i dine rutiner og glem ikke at rose, når hunden gør det rigtige. Straf aldrig en hund, der gør! Hvis problemet fortsætter, kan du søge hjælp hos en professionel hundetræner.