Der er nok noget sandt i talemåden:

– Man holder ikke op med at lege, fordi man bliver gammel, men man bliver gammel, fordi man holder op med at lege.

Søgeleg

En hund, der får al belønning lige fra hånden, bliver hurtigt sløv og kommer til at kede sig. Lad hunden arbejde lidt mere for at få belønningen. En ’søgeleg’ kan i sig selv være en belønning for en hund, der kan lide at arbejde. For en anden hund kan det være en belønning at søge efter en ting, man har gemt, mens en tredje sætter pris på at søge efter godbidder. Søgelege kan varieres i det uendelige. Nogle gange kan du gemme en enkelt ting, som hunden skal søge efter på et stort område. Næste gang skal hunden lede efter bittesmå godbidder inden for en lille firkant.

Find en spunk

Ligesom Pippi Langstrømpe kan du som hundeejer gå ud og lede efter spunk, altså noget, som du ikke rigtig ved, hvad er. Opfør dig nogenlunde som om du var på svampejagt. Hvis det er dig, der finder de spændende ting på gåturen, vækker du nemlig hundens interesse. Det, du finder, kan være alt lige fra pinde og tabte vanter til mad og legetøj. Nogle gange deler du det, du har fundet med hunden, andre gange beholder du byttet for dig selv.

Find de spændende ting på gåturen

Skubbeleg

Mange hunde elsker at lege skubbeleg. Det er en fysisk leg, der som regel får hunden til spontant at søge kontakt. Hvis du skubber din hund væk, vil dens reaktion som oftest være at komme hen til dig igen. Så har du faktisk skabt en adfærd, du gerne vil belønne. Når du leger skubbeleg med din hund, er det vigtigt at være opmærksom på at have et afslappet kropssprog, sådan at hunden ikke opfatter dig som dominant.

Listeleg

De fleste hunde synes, at det er sjovt, hvis man langsomt lister sig ind på den og kaster sig over den. Hvis man lister sig lidt væk og sender den et spøgefuldt blik, kan man næsten se, hvordan det rykker i hunden af spændt forventning over, hvad der nu skal ske.

Kamp/trækkeleg

Hvis du binder en snor fast i en ting, er det lettere at tænde din hunds jagtlyst. Prøv at lade tingen efterligne en hare, når du trækker den hen over jorden. Hvis hunden kan lide at lege trækkelege, kan du lade den få fat i tingen og trække lidt med den.

Ud over at du får en fin kontakt med din hund gennem de lege, vi foreslår her, kan du også anvende legene til at fremkalde og belønne ønsket adfærd. I søgelegen kan du sætte kommandoen ’søg’ på, så snart hunden begynder at søge. I spunklegen styrker du indkald, hvis du belønner og sætter en kommando på, når hunden spontant kommer hen til dig, for at se, hvad du har fundet. I trækkelegen kan du træne ’slip’ og belønne så snart hunden af sig selv slipper genstanden.

Hav det sjovt sammen med din hund!