Det er ikke sjældent, at det er rygproblemer, der er årsagen, når en dyrlæge kommer ud til en hest. En af forklaringerne på, hvorfor så mange rideheste rammes af rygproblemer, er, at hestene generelt rides for ensformigt. Hestenes skelet og muskler opbygges gradvist, hvis de arbejder med hele kroppen, hvilket kun kan ske igennem varieret træning. Ensformigt arbejde giver spændinger og stramme muskler.

Planlæg din træning

Recepten for holdbare rygge er den samme som for halthed. En god start er at lave et ugentligt træningsskema, der er tilpasset hestens alder og uddannelsesniveau. Skemaet kan omfatte konditionstræning i skov og på mark, arbejde fra jorden, dressur, springning, stævne- og hviledage. Et andet vigtigt element er underlaget, hesten trænes på. Her er variation ligeledes vigtigt, så der fx skiftes mellem at ride på fibersand, asfalt og skovveje i løbet af ugen.

Forskellige kategorier af rygproblemer

Den største gruppe af rygproblemer er udefineret, og der kan derfor ikke gives en detaljeret diagnose. Udover forkert ridning kan årsagerne til rygproblemer komme fra halthed, ofte dobbeltsidet, hvilket kan være svært at opdage. Det kan dog også skyldes mere enkle problemer som en dårlig tilpasset sadel.

Den anden gruppe, der står for en tredjedel af alle rygproblemer, er kissing spines. Diagnosen betyder, at torntappene i hestens rygrad ligger for tæt eller direkte støder på hinanden. For de fleste heste med kissing spines er træning en vigtig del af deres behandling som fx træning for lange liner, træning op og ned af bakker, løsspring eller ridning med fokus på at få hesten frem og ned.

De racer, der indgår i gruppen af varmblodede heste, er belgisk varmblod, dansk varmblod, hannoveraner, KWPN, holstener, krydsning med halvblod, oldenborgere, westfaler og øvrige halvblodsracer.

Fordelingen af antallet af skader mellem de forskellige varmblodsracer ligger ligeligt fordelt.

Undgå rygproblemer hos din ridehest:

  • Skemalagt ridning og stævnedage.
  • Træn hestens rygmuskulatur ved at ride den i den rigtige form, træning op og ned af bakker, og ride hesten frem og ned.
  • Variér ridningen.
  • Variér og vedligehold underlaget.
  • Sørg for at hestens sadel tilpasses jævnligt.
  • Stiller du øgede krav til hesten? Planlæg træningen i samråd med din træner.