Hvad er en diskusprolaps?

Hundens ryg består af mange led, da hver ryghvirvel har tre. Mellem hver af ryghvirvlerne findes bruskskiverne, der fungerer som støddæmpere i ryggen, da de består af elastisk væv. Hvis bruskskiverne bliver hårde og forkalkede, kan de ikke absorbere stød i ryggen på samme måde som før. Det kan betyde, at skiverne revner. Når det sker, opstår der en diskusprolaps.

Hvad er symptomerne på en diskusprolaps?

Symptomer på diskusprolaps hos hunde:

  • Rygsmerter
  • Tab af føleevne
  • Nedsat motorik (hunden kan stadig gå)
  • Lammelse (hunden kan slet ikke gå)

Symptomerne varierer fra smerte til total lammelse afhængigt af, hvor alvorlig prolapsen er, hvor den sidder, samt hvor omfattende den er. De mest almindelige symptomer, når en hund har en diskusprolaps, er rygsmerter, men hunden kan også have symptomer som nedsat motorik, tab af føleevne og lammelse (paralysis).

Behandling af diskusprolaps hos hunde

Diagnosen diskusprolaps stilles ved hjælp af en undersøgelse med et magnetkamera eller en CT-scanning. Behandlingen varierer afhængigt af, hvilke symptomer hunden udviser. Ved tab af føleevne, lammelse eller konstante smerter bør hunden opereres. Prognosen er som regel god, hvis operationen finder sted så hurtigt som muligt.

Ved en mild diskusprolaps, hvor det eneste symptom er smerter, er den vigtigste behandling hvile i 10-14 dage sammen med antiinflammatorisk og muskelafslappende medicin. Hvis hunden fortsætter med at have ondt, kan det være nødvendigt at operere.

Genoptræning efter hundens diskusprolaps tager tid

Efter en diskusprolapsoperation venter først streng hvile i et par uger. Til at begynde med kan hunden have meget svært ved at gå, blive inkontinent (mangle evnen til at holde på urin eller afføring) og kan derfor have brug for hjælp med at tisse. Efter hunden har hvilet i et par uger, bør fysioterapien begynde, så hunden igen kan opbygge muskler. Fysioterapien kan foregå i form af svømning eller bevægelsesterapi. Det kan tage op til 6 måneder, før skaderne er udbedret. Selvom genoptræningen tager lang tid, er prognosen ofte god i forhold til hundens bedring.

Hvornår bør jeg tage til dyrlægen?

Hvis din hund ser ud til at have ondt i ryggen, bør du altid kontakte din dyrlæge, da der findes flere sygdomme, der kan forårsage rygproblemer.