Tumorer og knuder

Kan knuder under hestens hud være hudcancer?

Dyrlægen svarer:

Heste kan godt få hudkræft, den mest almindelige form er melanosarcom. Melanomer ses så godt som kun på afblegede skimlede heste og kaldes ofte for skimmelkræft. Melanomer er egentlig godartede, men bliver ofte spontant til melanosarcomer, der er kræftknuder, som spreder sig til indre organer. 

Symptom

Melanomer ytrer sig som regel som sorte knuder i huden, gerne i området under halen, ved anus og kønsorganer. Det er også almindeligt ved spytkirtlerne bag ganascherne, men melanomer kan også sidde andre steder på hesten. Disse knuder i huden er ikke i sig selv ondartede, og hesten er ikke nødvendigvis generet af dem. 

Årsag

Hos mennesker opstår malignt melanom på grund af solens stråler, men hos heste er sygdommens årsag ikke lige så enkel. Man har forsket meget først og fremmest i skimler, der er mest berørt af sygdommen, og her har man fundet en genmutation, som man mener styrer afblegningen af skimmelfarven, og som kunne tænkes at påvirke forekomsten af melanomer.

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

For at finde ud af, hvad knuderne i hestens hud er, tager dyrlægen som regel en biopsi, som sendes til analyse. Knuder i hestens hud behøver ikke at betyde noget, men hvis de forandrer sig, vokser hurtigt, kommer i stort antal, eller hvis du som hesteejer er bekymret, vil jeg anbefale, at du kontakter dyrlægen. 

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om?