Ledbetændelse

Hvilke forskellige former for ledbetændelse kan hesten få, hvad er forskellen mellem dem, og hvor almindeligt er det, at heste rammes af ledbetændelse?

Dyrlægen svarer:

Ledbetændelse, også kaldet artritis, er en ret almindelige diagnose hos hest. Kodeledsbetændelse er en meget almindelig form for ledbetændelse, og gigt (artrose) som følge af ledbetændelse er også relativt almindeligt. Ledbetændelse giver en øget mængde ledvæske, hævelse, varme og smerter i ledkapslen. Hvis tilstanden ikke kan helbredes, kan den udvikle sig til artrose, som giver forandringer i leddet, f.eks. i form af nydannelser på leddets knogler. 

Symptom

En hest med ledbetændelse vil meget ofte, men ikke altid blive halt.  Man kan også mærke, at leddet er hævet, at der er galle (væskeansamlinger) i leddet og i nogle tilfælde også nydannelser eller andre forandringer omkring leddet.   

Hvad kan jeg selv gøre?

Forebyggende: Det er altid godt at sørge for at varme hesten ordentligt op, før hårdt arbejde. Samtidig skal man tænke på altid at ride hesten i et passende tempo og god balance. Sørg for afveksling i arbejdet, og undgå overbelastning.

Når skaden er sket: Få altid hesten i behandling hurtigst muligt, når der er tale om ledbetændelse. Hvis ledbetændelsen bliver kronisk og der opstår forandringer i et eller flere led, er udsigterne dårlige. Følg dyrlægens råd og lad hesten hvile, indtil den er helt rask. 

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Kontakt altid dyrlægen ved mistanke om ledbetændelse. 

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om?