Gigt/artrose

Vi har mistanke om, at vores hest har fået gigt/artrose. Hvad gør vi nu, og hvordan ser fremtiden ud for vores hest?

Dyrlægen svarer:

Det første, jeg synes, I skal gøre, er at lade en dyrlæge undersøge hesten. Diagnosen stilles ved en klinisk undersøgelse og ved hjælp af røntgen, men i nogle tilfælde kan man også umiddelbart mærke knogle-nydannelserne. Hvis det konstateres, at hesten har artrose, er det muligt at behandle den. Mange heste får det bedre af behandling, og hestens anvendelighed bliver ikke væsentlig nedsat. Hos andre heste har behandlingen desværre ikke den store virkning. 

Symptom

Det første tegn er som regel, at hesten bliver halt. Det er meget almindeligt, at hesten bliver lidt stivere i det, hvis den har artrose. Hævelser og smerter forekommer også. Ved alvorlig artrose kan man mærke knogle-nydannelserne, når man undersøger hesten. Hvis tilstanden ikke bedres, er der risiko for, at hesten har fået spat, der er en kronisk form for artrose. 

Årsag

Artrose er som regel en følgevirkning af ledbetændelse i et eller flere led, hvor ledbrusken bliver nedbrudt eller forandret, sådan at der opstår artrose. Det rammer sædvanligvis ældre heste. Uanset hvad artrosen skyldes, vil der komme knogle-nydannelser eller andre forandringer i leddet, som begrænser leddets bevægelighed. 

Hvad kan jeg selv gøre?

I forebyggende øjemed er det altid godt at varme hesten grundigt op, før hårdt arbejde for at minimere risikoen for ledbetændelse, der med tiden kan forårsage artrose. Den artrose, der opstår med alderen, er svær at forebygge. Til gengæld kan du sørge for, at hesten får den rette behandling, sådan at artrosen ikke breder sig og så hesten får en passende smertelindring, og ikke skal have ondt på grund af artrosen. 

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Kontakt altid dyrlægen for at din hest kan få den rette behandling, og for at få en vurdering af hestens fremtid. 

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om?