Kat med tandsten

Jeg har lagt mærke til, at min kat har fået belægninger på to tænder. Er det noget, jeg selv kan fjerne?

Dyrlægen svarer:

Det lyder, som om din kat har fået tandsten. Du kan børste kattens tænder for at undgå, at din kat får mere tandsten. Men samtidig er det vigtigt, at dyrlægen fjerner den tandsten, der allerede er dannet.

Symptom

Det er meget almindeligt, at katte får problemer med tænderne. Hvis katten har fået tandsten, får den som regel dårlig ånde, og man kan se belægninger på tænderne, som du beskriver. Hvis tandsten ikke fjernes, kan det give tandkødsbetændelse. Rødt og betændt tandkøb er tegn på tandkødsbetændelse. 

Årsag

Bakterier og madrester i kattens mund er årsag til belægninger på tænderne, også kaldet plak. Hvis disse belægninger ikke fjernes, bliver de til tandsten. 

Hvad kan jeg selv gøre?

Tandbørstning er den bedste måde at forebygge på og forhindre yderligere tandstens-dannelse. Hvis katten har fået lettere belægninger, kan de ofte fjernes gennem tandbørstning, og det er noget, du selv kan gøre. Tandsten skal til gengæld fjernes af dyrlægen.  

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Jeg synes, du skal kontakte dyrlægen, hvis belægningerne ikke forsvinder ved hjælp af tandbørstning. Tandsten og tandkødsbetændelse kan ende med paradentose, som betyder, at din kat med tiden kan miste sine tænder. Det er derfor vigtigt at sørge for god tandhygiejne. 

Fandt du ikke lige det du ledte efter?

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om? 1 av 1 gillade, 5 i betyg