Urenlig kat

Min kat er begyndt at bruge gulvtæppet som toilet i stedet for kattebakken. Hvordan kan det være?

Dyrlægen svarer:

Når en kat begynder at have afføring uden for kattebakken, er det meget ofte et psykologisk problem, der kan være tegn på nervøsitet eller stress. Det kan også skyldes kattebakken eller kattesandet – kattebakken kan være for snavset eller måske kan katten ikke lide det sand, I bruger, og vil derfor slet ikke bruge bakken, men vælger i stedet et andet sted, den synes bedre om. Kattebakken kan også stå et forkert sted efter kattens mening, for eksempel for tæt på madskålen. 

Årsag

Nervøsitet og stress skyldes ofte, at noget er anderledes i hjemmet. Måske er der sket noget i familien – et nyt familiemedlem er flyttet ind, ny baby, ny kat, hundehvalp, ny kat i nabolaget, katten savner beskæftigelse eller lignende.

Katte kan også udvise tegn på senilitet, når de bliver ældre, eller kattens adfærd kan ændres, hvis den ikke har det godt. Måske har katten ondt et eller andet sted f.eks. i ryggen.

Endelig kan katte have afføring uden for bakken på grund af problemer med maven eller tarmsystemet, som diarré eller tarmbetændelse. 

Hvad kan jeg selv gøre?

Sørg for, at kattebakken bliver vasket og skiftet hver dag, og at den står et afsides sted, hvor katten kan gøre det, den skal, i fred og ro. Du kan også prøve at bruge en anden type kattesand eller købe en bakke til. Hvis du har flere katte, skal de have mindst én bakke per kat. Hvis katten bruger et bestemt sted som toilet, kan du prøve at sætte dens mad- eller vandskål dér, for katte vil ikke forrette deres nødtørft i nærheden af det sted, hvor de spiser. Endelig kan du prøve feromoner, der kan have en beroligende virkning på katten – dette kan du få hos dyrlægen.

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Prøv ovenstående løsningsmuligheder, og hvis katten stadig har afføring uden for kattebakken, må du kontakte dyrlægen, der kan udelukke eventuelle sygdomme som kan være årsag til, at katten er blevet urenlig. 

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om?