Gigt giver stive led

Min kat er efterhånden kommet lidt op i årene. Jeg har lagt mærke til, at hun er blevet lidt stiv i kroppen, men det lader ikke til, at hun har ondt. Er gigt lige så almindeligt hos katte som hos mennesker?

Dyrlægen svarer:

Gigt eller artrose er meget almindeligt hos katte, især når de bliver ældre. En kat med artrose behøver ikke at have nogen særlige symptomer eller smerter til at begynde med, men kan fungere helt normalt. Der kan gå et par år hos visse katte, før man mærker noget til sygdommen. Andre får symptomer og smerter tidligere i forløbet.

Symptom

Almindelige adfærdsforandringer hos katte med gigt kan være, at de har sværere ved at klatre højt op eller komme igennem kattelemmen. De kan også ændre adfærd mod andre dyr i husstanden. Katten kan også begynde at sove mere og røre sig mindre.

Når katten får fysiske symptomer er det som regel halten eller stivhed. Det kan variere meget fra kat til kat. Det ytrer sig som regel især efter hvile, når katten rejser sig, og pludselig lægger man måske mærke til, at katten ikke længere springer op på noget.

Årsag

En del katte rammes af artrose, uden at man kan finde nogen grundlæggende årsager til sygdommen. Andre rammes på grund af ledsygdomme som patella luxation eller korsbåndsruptur (overrevet korsbånd).

Hvad kan jeg selv gøre?

Ud over at behandle din kat i henhold til dyrlægens råd, kan du selv gøre meget for at gøre det nemmere for din kat.

Du kan lave ændringer i kattens omgivelser, så katten har sovepladser og kattelem, som den ikke har svært ved at nå eller bruge.

Overvægt øger belastningen og nedbryder ledbrusken. Du kan derfor gøre din kat en stor tjeneste ved at holde dens vægt nede.

Genoptræning sammen med anden behandling fungerer godt for mange katte.

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Få en tid hos dyrlægen, så du kan finde ud af, om det er artrose, der bevirker, at din kat er blevet stiv i kroppen.

Fandt du ikke lige det du ledte efter?

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om? 0 stemmer, ikke bedømt 0 av 0 gillade, NaN i betyg