Orm hos kat

Min ene kat har fået orm, kan hun smitte mig eller min anden kat?

Dyrlægen svarer:

Katte kan få bændelorm, hvis de spiser mus eller rå ferskvandsfisk. Bændelorm overføres hverken fra kat til kat eller fra kat til menneske. Spoleorm smitter via kattens afføring, selve ormen smitter ikke, men de usynlige æg i afføringen kan i meget sjældne tilfælde smitte, hvis vi kommer til at indtage dem. Det giver anledning til larva migrans, ”vandrende larver”, der slår sig ned i indre organer eller i øjet. Ormene kan ikke udvikle sig til fuldvoksne orm i mennesker, og risikoen for en sådan smitte er uendelig lille. Du behøver derfor ikke at være bange for, at dine katte skal smitte dig med orm!   

Symptom

I nogle tilfælde kan man se orm i kattens endetarmsåbning eller afføring. Katten kan også kaste orm op. Hvide orm i endetarmsåbningen er som regel bændelorm, som katten kun får, hvis den spiser mus eller andre gnavere.

Hvad kan jeg selv gøre?

Gå til dyrlægen og få en ormekur til din kat, hvis du kan se eller har mistanke om, at den har orm.

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Ormekur er receptpligtigt for at mindske risikoen for resistens. Du skal derfor altid gå til dyrlægen, hvis du har mistanke om – eller kan se, at din kat har orm. Dyrlægen kan fastslå, hvilken type orm der er tale om og give eller udskrive recept på det helt rigtige ormemiddel. Hvis din kat er udekat og spiser mange mus, kan du spørge dyrlægen, om regelmæssig ormekur er en mulighed.

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om?