Sterilisering af tævehund

Jeg har en blandingshvalp, som jeg har overvejet af få steriliseret. Hvad er fordele og ulemper ved sterilisering? Hvornår kan man tidligst sterilisere en hunhund?

Dyrlægen svarer:

Både hanner og hunner kan neutraliseres, fra de er ca. 6 måneder. Hvis man steriliserer en tæve, før dens første løbetid, får hun oven i købet en god beskyttelse mod mælkekirtelknuder i fremtiden.

Fordelene ved sterilisering er, at livmoderbetændelse (pyometra), der rammer næsten hver fjerde tæve, helt undgås.

Ved tidlig neutralisering kan man risikere at påvirke hundens mentale udvikling, forstået på den måde at hunden ikke er fuldt udviklet hverken fysisk eller mentalt. Nogle hunde bliver utrygge efter en tidlig neutralisation, hvorfor det altid er en god ide også at forholde sig til hundens temperament inden du griber til operation.

En almindelig bivirkning efter neutralisering er, at hundene let bliver overvægtige, da stofskiftet nedsættes med næsten 30 procent. Det kan dog let undgås, hvis du vejer hunden regelmæssigt og fodrer den med et kalorielet foder eller giver hunden lidt mindre portioner.

En anden bivirkning er, at steriliserede tæver kan blive inkontinente. Risikoen for inkontinens øges hos tæver, der vejer mere end 20 kg, og bliver også større med alderen. 

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om?