Kastrering af hanhunde

Min hanhund piber og hyler, når tæverne i nabolaget er i løbetid. Skal jeg få ham kastreret? Hvordan påvirker kastrering hanhunde?

Dyrlægen svarer:

Der er ingen præparater, man kan give for at berolige hanhunde i denne situation. Det, man kan gøre, er at afprøve kemisk kastrering med et suprelorin-implantat. Ved kemisk eller medicinsk kastration indfører dyrlægen med en kanyle et lille ovalt implantat under huden. Implantatet afgiver sit aktive stof gradvist og over en lang tidsperiode. Den fulde virkning opnås efter 4-6 uger og holder i mindst 6 måneder. Hos små hunde kan virkningen vare ved i betydeligt længere tid. Hvis man er tilfreds med behandlingen, kan man injicere et kraftigere virkende implantat, der virker i mindst 1 år. Alternativt kan man vælge at få hunden kastreret (kirurgisk). 

Der er fordele og ulemper ved kastrering. Kastrerede hanhunde bliver som regel roligere, men ikke sløve. Kønsdriften forsvinder helt i løbet af nogle uger. Indlært adfærd forsvinder til gengæld ikke, hvis hunden kastreres, og derfor hjælper kastrering alene ikke, hvis man f.eks. vil mindske eller fjerne aggressivitet. 

Kastrering af hanhunden nedsætter risikoen for prostatasygdomme.

Hvis hanhunden har nået at udvikle sin kønsspecifikke adfærd inden kastreringen, vil den til en vis grad være til stede efter kastrering. Den indlærte del af adfæren er ikke så let at slippe af med.

Pelsforandringer kan forekomme efter kastration. Det mest almindelige er, at hunden får en mere busket og uldagtig pels, men enkelte hanhunde får tyndere pels, der kan skyldes manglen på testosteron. 

Fandt du ikke lige det du ledte efter?

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om? 0 stemmer, ikke bedømt 0 av 0 gillade, NaN i betyg