Opkastning hos hund

Min papillon har brækket sig et par gange i dag. Han virker ellers frisk. Skal jeg tage ham til dyrlægen?

Dyrlægen svarer:

Der kan være mange årsager til, at en hund kaster op. Prøv at finde ud af, om din hund kan have spist noget, den ikke kan tåle. Hvis din hund ellers virker frisk og rask, kan du begynde med at faste hunden i seks timer, så maven får lidt hvile. Sørg for at din hund drikker vand. Hvis det går fint, kan du derefter give skånekost bestående af kogt ris og fisk eller kogt ris og kylling i nogle dage. Hvis hunden stadig har det bedre, går du gradvist over til hundens normale foder. Hvis hunden til gengæld ikke får det bedre, må du kontakte dyrlægen. 

Årsag

Opkastning kan som sagt skyldes mange forskellige ting. Hunden kan f.eks. have slugt et fremmedlegeme, der bliver liggende i mavesækken. Mavekatar (gastritis) kan også give anledning til opkastninger, ligesom forskellige lever- og nyreproblemer. Hos en ældre hund kan man overveje, om grunden kan være en tumor i bughulen. Andre årsager til mave-/tarmproblemer er foderintolerans, mavesår, virusinfektioner eller bugspytkirtelbetændelse. 

Hvad kan jeg selv gøre?

Generelt er det vigtigt, at man starter med at faste hunden i seks timer. Den skal have fri adgang til vand. Hold øje med at hunden drikker og får noget væske i sig. I nogle tilfælde kan hunden drikke for meget vand, og det kan forstærke trangen til at kaste op. I så fald kan du give hunden vand i mindre portioner ad gangen. Når hunden er holdt op med at kaste op, kan du begynde at give hunden skånekost: ¾ kogte kartofler eller kogt ris blandet med ¼ kogt kylling eller kogt hvid fisk. Begynd med at give hunden små portioner ofte. Hvis hunden kaster op igen, er det på tide at kontakte dyrlægen. 

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Hvis hundens almene tilstand bliver dårlig – hunden bliver sløj, træt eller får feber. Hvis du har mistanke om, at den har slugt et fremmedlegeme, hvis den kaster vand op eller der kommer blod i opkastet. 

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om?