Mavedrejning hos hund

Jeg har en grand danois, og har fået det råd, at man ikke skal give hunden mad lige før en gåtur. Hvorfor det?

Dyrlægen svarer:

Det skyldes, at hunde af større racer med en dyb brystkasse har tendens til at få mavedrejning. Man mener, at det kan øge risikoen, hvis hunden drikker eller spiser store mængder på kort tid eller lige før motion. Mavedrejning er en meget alvorlig tilstand, som hunden kan dø af, hvis den ikke kommer i behandling i tide. 

Symptom

Hunden bliver urolig, og man kan se dens mave blive mere og mere udspilet. Hunden kaster op eller forsøger forgæves at kaste op. Sygdomsforløbet er meget akut, og hunden får det hurtigt meget dårligt.

Årsag

Mavedrejning skyldes, at maven drejer om sig selv, sådan at spiserøret og tyndtarmen afsnøres, og luften i maven ikke kan slippe ud. Der dannes mere og mere luft i mavesækken, som begynder at trykke på forskellige blodkar samt mellemgulvet. Der kan opstå kredsløbsforstyrrelser og hjerteproblemer, og hunden får det dårligere og dårligere 

Hvad kan jeg selv gøre?

Giv aldrig hunden mad lige før gåture, træning eller leg med andre hunde. Hvis din hund spiser meget hurtigt, er det bedre at fodre i små portioner flere gange om dagen. Meget store racer skal helst have små portioner 2-3 gange om dagen.

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Mavedrejning er AKUT, og du skal straks tage til dyrlægen, hvis du har mistanke om, at din hund er blevet ramt mavedrejning. 

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om?