Hund som kører på rumpen

Jeg har lagt mærke til, at min lille toy pudel, oftere og oftere kører på enden hen over tæpper, græs og nogle gange også asfalt. Det er sket et par gange tidligere, men nu gør hun det flere gange om dagen. Hvorfor gør hun det?

Dyrlægen svarer:

Det lyder, som om din hund har analkirtelbetændelse. Hundens analkirtler tømmes normalt, når hunden har afføring. Det er et meget almindeligt problem, særligt for små racer, som din at kirtlerne ikke tømmes, som de skal, og så får hunden et problem. 

Symptom

Du skriver, at din hund trækker enden hen over jorden, og det er et af de mest almindelige symptomer. Hunden kan også slikke eller gnave sig bagi. Hos visse hunde, kan man se, at sekretet flyder ud af kirtlerne, og det kan være tykt, betændt og endda blodigt. I nogle tilfælde kan man oven i købet se, at analkirtlerne er overfyldt og hævede – de kan ses som to runde kugler på hver side af endetarmsåbningen.  

Årsag

Når sekretet i analkirtlerne ikke tømmes ud sammen med afføringen, bliver analkirtlerne fyldt og der dannes en infektion. Denne infektion kan give anledning til bylder, der – hvis de ikke behandles – kan briste, og det er en meget smertefuld lidelse for hunden.  

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Bestil tid hos dyrlægen til en undersøgelse, hvis din hund har gener fra bagenden. 

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om?