Vejrtrækningsproblem- omvendt nysen / reverse sneezing

Min australske terrier på 2 år trækker vejret på en meget mærkelig måde nogle gange, lidt som om hun hyperventilerer. Hun trækker luft ind gennem næseborene og lyder som en gris, der grynter. Hvad kan det være, og er det noget, der kan smitte de andre dyr, vi har? 

Dyrlægen svarer:

De symptomer, du beskriver, kunne tyde på, at din hund har næsemider (Pneumonyssus caninum). Tag din hund med til dyrlægen, så den kan bliver undersøgt. Dyrlægen kan udelukke andre mulige årsager til symptomerne som f.eks. infektion i de øvre luftveje.

Næsemider kan smitte til andre hunde og evt. ræve, men ikke til hverken mennesker, katte eller andre kæledyr. 

Symptom

Det mest almindelige symptom er, at hunden trækker vejret på den måde, du beskriver. De får det, man kalder omvendt nysen. Hunden står ofte med fremstrakt hoved og trækker luft ind gennem næseborene. I nogle tilfælde bare nogle enkelte gange i andre tilfælde i flere sekunder ad gangen og mange gange dagligt. Infektion med næsemider kan gå ud over hundens lugtesans. 

Årsag

Næsemider er små hvidgule, 1-1,5 mm lange mider, som findes i hundens næsehule og bihuler. Man ved ikke præcist, hvordan næsemider smitter, men det er sandsynligt, at de smitter, når hunde snuser til hinanden. Næsemider er ikke ret udbredt i Danmark, men derimod meget almindelige i f.eks. Sverige, hvor ca. hver femte hund er smittet. 

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Da næsemider giver samme symptomer som hals- og luftvejsinfektioner, er det vigtigt at få dyrlægen til at undersøge hunden for at udelukke andre sygdomme. Næsemider er meget små og derfor svære at påvise, og diagnosen stilles som regel gennem rhinoskopi (kikkertundersøgelse af næsehulen), der foretages under fuld bedøvelse samt skylning af næsehulen med saltvand, der derefter undersøges i mikroskop. Denne kombination gør det som regel muligt at lokalisere miderne. Hvis der er flere hunde i hjemmet, skal alle hunde behandles for at mindske risikoen for tilbagefald. 

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om?