Porta cava shunt (PSS) / levershunt

Vi var hos dyrlægen, som tog en blodprøve på min hund, der viste, at hunden har høje levertal og forhøjet niveau af galdesyre. Hvad kan det skyldes og er det farligt?

Dyrlægen svarer:

Forhøjet niveau af galdesyre kan skyldes en betændelsestilstand i galdevejene, eller at hunden har en medfødt eller erhvervet karmisdannelse i leveren – en såkaldt Porta Cava Shunt (PSS). For at komme frem til en mere præcis diagnose er man nødt til at tage en leverbiopsi – en vævsprøve fra leveren. Man må nok også underøge leveren med ultralyd. Jeg synes, at du skal kontakte din dyrlæge igen. Måske skal levertallene tages igen, på et tidspunkt, hvor din hund ikke har spist de sidste 12 timer. Enkeltstående forhøjede blodværdier i tilfælde, hvor hunden ikke har symptomer på nogen sygdom, bør altid tages om. 

Symptom

Symptomer på leversygdom kan være øget tørst, manglende appetit, opkastning og sløjhed.

Årsag

Der kan være mange årsager til forhøjede levertal. Ofte drejer det sig om en eller anden form for betændelsestilstand, men det kan også skyldes tumorer eller alvorlige, kroniske leversygdomme, som for eksempel skrumpelever. Levershunt giver også forhøjede levertal. En del andre sygdomme og problemer kan give forhøjede levertal, som bliver normale igen, når det grundlæggende problem er behandlet. Det gælder for eksempel ved cushings syndrom. 

Hvad kan jeg selv gøre?

Leversygdomme behandles som regel med en special leverdiæt, samt forskellige kosttilskud for nedsat leverfunktion. I visse tilfælde kan porta cava shunt opereres. 

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Kontakt altid dyrlægen, hvis din hund har tegn på leversygdom.

Operation af porta cava shunt er et kompliceret indgreb, hvor man lægger en lille metalring rundt om blodkarret, som gradvist skal snøres sammen af metalringen. Det skulle gerne få symptomerne til at forsvinde. Før og efter operationen får hunden medicin, der reducerer symptomerne. 

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om?

Mere om samme emne