Gigt (Artrose)

Min 10 år gamle bichon frisé har svært ved at gå op ad trappen og svært ved at rejse sig, når den har ligget og hvilet sig. Kan det være gigt? Hvor alvorligt er det?

Dyrlægen svarer:

Prognosen afhænger af, hvilket led der er ramt af gigt, eller artrose, som det også kaldes. Hunde er mest besværet af artrose i haseled og albueled. Behandlingen er som regel antiinflammatorisk medicin (binyrebarkhormon) og smertestillende. Hvis din hund har været stivbenet i en længere periode, skal du kontakte dyrlægen.  

Symptom

De mest almindelige symptomer er stivhed og halthed samt besvær med at bevæge sig, for eksempel når hunden skal lægge sig ned eller rejse sig op. Haltheden bliver ofte værre efter motion, leg eller arbejde som jagt, og den kan variere alt efter årstiden. Smerterne kan bevirke, at hunden ikke vil løbe, springe op f.eks. i bilen, gå på trapper eller lege. 

Årsag

Årsagerne kan være primære, det vil sige uden andre bagvedliggende årsager, eller sekundære, det vil sige, at artrosen skyldes en ledsygdom som albuedysplasi, hofteledsdysplasi, patella luxation (løse knæled) eller osteochondrose eller at artrosen opstår som følge af et traume som korsbåndsruptur eller frakturer. Artrose rammer som regel hofteled, albueled, haseled, knæled og tåled, med andre ord de led, der belastes mest. 

Hvad kan jeg selv gøre?

Giv hunden en passende mængde motion. Gå hellere flere korte ture end én lang. Undgå vild leg med andre hunde, cykling og andre aktiviteter, der belaster leddene. Svømning er et godt alternativ som motion til hunde med artrose. Hvis din hund er overvægtig kan det være gavnligt at bringe vægten ned, da overvægt belaster leddene meget. Gør det i samråd med dyrlægen. Massage og udstrækning er godt til at lindre smerter, øge blodcirkulationen og løsne spændinger i muskulaturen. 

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Hvis din hund har disse symptomer, og haltheden ikke bliver bedre efter et par uger, synes jeg du skulle få en tid hos dyrlægen. 

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om?