Rævens dværgbændelorm

Min labrador har spist rævelort, kan han blive smittet med rævens dværgbændelorm?

Dyrlægen svarer:

Hunde kan kun blive smittet med rævens dværgbændelorm ved at spise inficerede mus eller andre gnavere. De kan ikke blive smittet ved at spise, snuse til eller slikke på andre hundes, ræves eller kattes afføring eller urin. 

Symptom

Ikke alle hunde får symptomer af denne parasit, men hunde kan være smittebærere og smitte mennesker. Vær opmærksom hvis din hund bliver afmagret og får dårlig pels. 

Årsag

Rævens dværgbændelorm er kun fundet hos forholdsvis få ræve, enkelte steder i Danmark. Hovedværter er ræve og mårhunde. Hunde og katte kan også udgøre en smittefare for mennesker, hvis de spiser mus eller andre gnavere, der er ormens mellemværter. Usynlige æg kan sidde på svampe og bær i skoven, og der er en svag risiko for smitte, hvis man spiser vilde svampe og bær uden at vaske dem.

Hvis en hund smittes, går der 28 dage, før dværgbændelormen begynder at udsondre sine æg, som udgør en smittefare for mennesker. Hunde er smittebærere i cirka 3-4 måneder. Hvis en smittet hund får ormekur, bliver den smittefri i løbet af 3 døgn. Risikoen, for at hunden bliver smittet, er størst for jagthunde og hunde der løber løs i skoven eller har tendens til at spise små gnavere, samt hunde, der rejser i områder, hvor rævens dværgbændelorm er talrig. 

Hvad kan jeg selv gøre?

Tal med din dyrlæge om ormekur, hvis du bor i et område, hvor rævens dværgbændelorm er fundet, hvis du går på jagt med din hund, hvis din hund spiser mus og andre gnavere eller hvis du har haft din hund med på rejse i lande, hvor ormen findes. Fødevarestyrelsen anbefaler, at hunde i riskogruppen får ormekur hver 4. uge, at hunde, der bruges til gravjagt, vaskes efter jagt, og at hunde, der er med på rejse i risikolande, får ormekur et par dage før hjemrejsen. Ormekuren skal foretages med et middel, der indeholder praziquantel

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om?