Hund med Addisons syndrom

For et stykke tid siden mistede vores hund appetitten, blev mere sløv og begynder nu også at kaste op og få diarré. En af vores venner sagde, at det måske kunne være Addisons syndrom. Hvad er det egentlig for en lidelse?

Dyrlægen svarer:

De symptomer, du beskriver, kan skyldes mange forskellige ting, blandt andet Addisons syndrom. Addisons er en lidelse, hvor hundens binyrer ikke danner nok kortisol. Jeg ville straks kontakte dyrlægen for at finde ud af, om din hunds tilstand skyldes Addisons eller om der kan være en anden årsag. Det kan f.eks. også skyldes nyresvigt, betændelse i bugspytkirtlen, leversygdom eller noget helt andet. 

Symptom

Foruden de symptomer, du beskriver, med sløvhed, dårlige appetit, opkast og diarré kan Addisons vise sig på andre måder. Der findes også en akut variant, hvor hunden får lavt blodtryk med blandt andet forandret hjerterytme, og hvor den kan ende med at gå i shock. 

Årsag

Ved Addisons syndrom producerer binyrerne for lidt af det vigtige hormon kortisol. Det skyldes som regel en fejl i immunsystemet, som nedbryder binyrebarken og give anledning til mangel mineralkortikoider og glukokortikoider, der har ansvar for henholdsvis vand/saltbalance og hæmning af betændelsestilstande. 

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Hvis din hund har de symptomer, som du beskriver i spørgsmålet, skal hunden undersøges hos dyrlægen. Der kan som sagt være mange andre årsager end Addisons syndrom. Hvis din hund bliver akut syg, skal du straks tage til dyrlægen, da den akutte variant kan være livstruende. God bedring med din hund!

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om?