Vand i hovedet

Jeg har en Chihuahuahvalp, som har fået nogle krampeanfald. Kan det være vand i hovedet? Hvad kan jeg gøre?

Dyrlægen svarer:

Der findes desværre ikke nogen operation eller anden behandling for vand i hovedet (også kaldet hydrocephalus), og en hund med denne medfødte lidelse bliver aldrig rask. Krampeanfald er et almindeligt symptom på vand i hovedet, og sygdommen er desværre meget almindelige netop hos chihuahua. Ring til din dyrlæge og få en tid til at få din hund undersøgt, og hvis din hvalp har vand i hovedet, er det bedste, du kan gøre, at lade hvalpen sove ind.  

Symptom

Som regel opdages vand i hovedet i løbet af de første leveår. Hvalpen kan få ”anfald” og blive meget ukoordineret i sine bevægelser.

Årsag

Vand i hovedet er en misdannelse i hjernen. I hjernen findes der normalt nogle små hulrum, som er fyldt med væske. Der dannes hele tiden ny væske, men der findes også et ”afløbssystem”, som sikrer, at der ikke ophober sig for meget væske. Hunde, der får vand i hovedet, har problemer med ”afløbet”, og derfor ophober der sig for meget væske. Væsken trænger ud i hjernevævet, og til sidst kan man ofte se, at hovedskallen buler ud.

Vand i hovedet er mest almindelig hos små racer med flade snuder, samt de racer, der har problemer med åbne fontaneller (det bløde punkt oven på kraniet, der først senere omdannes til knoglevæv). 

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Kontakt dyrlægen, hvis din hund får symptomer på vand i hovedet.

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om?

Mere om samme emne