Epilepsi og krampeanfald hos hund

Min hund har haft nogle krampeanfald i den seneste tid. Hun får kramper i benene og så besvimer hun i omkring et minut. Efter anfaldet virker hun lidt forvirret. Kan det være epilepsi?

Dyrlægen svarer:

Det lyder, som om din hund har haft epileptiske anfald. Det betyder ikke nødvendigvis, at din hund har epilepsi, for kramperne kan have flere forskellige årsager. Hvis der kommer flere anfald, bør du bestille tid hos din dyrlæge for at få afklaret årsagen til anfaldene.

Symptom

Almindelige symptomer på epilepsi er kramper/rystelser, stivhed samt adfærdsforandringer før og efter anfaldet – hunde kan for eksempel blive urolig eller aggressiv. Det er også ret almindeligt, at hunden savler eller tisser/har afføring under anfaldet.

Årsag

Kramper kan opstå af mange forskellige grunde. Det kan skyldes en hjertefejl, hvor hjertet slår unormale slag og hjernen ikke får ilt nok. En del alvorlige nyre- og leverskader kan give kramper. Hjernehindebetændelse  og hjernebetændelse samt forskellige hjerneskader f.eks. som følge af en ulykke kan give kramper. Vand i hovedet, der er en medfødt defekt, kan også give kramper. Hvis man ikke kan finde nogen årsag til kramperne, stiller man diagnosen Idiopatisk epilepsi (idiopatisk vil sige en lidelse, der optræder selvstændigt og uden påviselig årsag). 

Hvad kan jeg selv gøre?

Hvis hunden har epilepsi, behandler man som regel med medicin. I en del tilfælde bliver hunden symptomfri. I andre tilfælde bliver anfaldene færre og ikke så langvarige. 

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Hvis hunden får gentagne anfald, bør man kontakte dyrlægen. Det bedste er, at hunden undersøges grundigt af en dyrlæge med speciale i neurologi.

Hvis anfaldene er meget langvarige, mere end 5-10 minutter, eller hvis anfaldene komme så hyppigt, at hunden ikke kan nå at blive sig selv indimellem, er der opstået en livstruende tilstand – en status epilepticus. Derfor er det utrolig vigtigt at have en løbende dialog med sin dyrlæge.

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Synes godt om?