Leishmaniasis hos hund

Vi skal rejse til Portugal med vores hund, og jeg har hørt, at sandfluer kan være farlige for hunde? Passer det?

Dyrlægen svarer:

Sandfluer kan være inficeret med parasitten Leishmania, der er årsag til leishmaniasis. Leishmaniasis hos hund medfører alvorlige sygdomme og ender næsten altid dødeligt. Infektionen kræver som regel gentagne eller livslang behandling. Leishmaniasis medfører, at hundens immunforsvar nedsættes, og hunde rammes ofte af yderligere infektioner, f.eks. bakterielle hudinfektioner.

Leishmaniasis findes ikke i Danmark, da vi ikke har sandfluer, men sygdommen optræder alligevel lejlighedsvis. Det forekommer f.eks. hos hunde/hvalpe der er importeret eller hunde, der har været på ferie i Sydeuropæiske lande. Smitten er udbredt omkring middelhavet og i Portugal, og i visse områder er den meget almindelig. I de fleste tilfælde kræver det kun et enkelt stik fra en inficeret sandflue, for at hunde kan bliver smittet.  

Symptom

Der kan gå meget lang tid, før en hund inficeret med leishmania udviser symptomer på sygdommen (flere måneder eller op til flere år) efter at den blev stukket. Siden kan hunden udvikle en lang række symptomer blandt andet kraftige, livstruende blødninger fra næsen, smertefulde led- og muskelforandringer, symptomer på lever- og nyreskader, hudforandringer, symptomer fra øjnene, anæmi (mangel på røde blodlegemer), afmagring og tab af muskelmasse.  

Årsag

Leishmania spredes af sandfluer (Phlebotomus papatasi), også kaldet sandmyg.

Hvad kan jeg selv gøre?

Visse flåtmidler som for eksempel Scalibor-halsbånd beskytter mod sandfluer. Man kan dog ikke regne med, at beskyttelsen er fuldstændig, når det gælder sandflueangreb. Om aftenen og natten, hvor sandfluen er mest aktiv, bør man beskytte hunden ekstra mod angreb ved hjælp af myggenet og ved at holde den inde. 

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Leishmania-parasitten er ikke altid let at påvise, og nogle gange må man tage flere prøver med mellemrum, før man finder parasitten eller antistoffer mod parasitten. Hvis din hund har været i Sydeuropa eller er importeret fra dette område og du har mistanke om, at den har Leishmania, skal du kontakte dyrlægen. 

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om?