Hvepsestik hos hund

Min gravhund er blevet stukket af en hveps! Er det farligt? Skal jeg tage ham med til dyrlægen?

Dyrlægen svarer:

I de allerfleste tilfælde behøver du ikke at foretage dig noget som helst, hvis din hund bliver stukket af en hveps (også kaldet gedehams). Det kan gøre ondt og svie lidt. Området rundt om stikket kan hæve, men det går over i løbet af nogle timer. Hvis hunden derimod bliver stukket af mange hvepse på én gang, for eksempel jordhvepse, kan hunden få det meget dårligt. I så fald skal du straks tage til dyrlæge eller dyrehospital. 

Symptom

Der kan opstå en mindre hævelse rundt om stikket, og nogle gange kan brodden sidde fast i huden.

I sjældne tilfælde kan en hund være allergisk over for hvepsestik, og så får den det dårligt straks efter at være blevet stukket. Hunden kan blive sløv, få svært ved at trække vejret og miste bevidstheden. 

Hvad kan jeg selv gøre?

Undersøg huden rundt om stikket og rens med koldt vand. Hvis hunden klør sig eller slikker på stedet, kan det være en god idé at give den skærm på, så den ikke kan komme til stikket. Så kan det læge i fred. Du kan evt. smøre stikket med lidt mepyramin eller xylocain.

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Kontakt dyrlægen, hvis din hund får det dårligt, er allergisk eller hvis den er blevet stukket i mundhulen eller svælget. I så fald kan slimhinden i luftvejen hæve, sådan at hunden kan få svært ved at trække vejret.  

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om?