Mælkekirtelknuder

Min tæve på 11 år har en hård hævelse ved den ene brystvorte. Der kommer en smule klar væske og lidt blod ud. Hun har ikke været i løbetid for nylig. Hvad skal jeg gøre?

Dyrlægen svarer:

Det, du beskriver, er de mest almindelige tegn på en mælkekirtelknude. Knuder og hævelser i brystvævet er stort set altid en eller anden form for tumor. Mælkekirtelknuder er de mest almindelige tumorer hos tævehunde, og meget tit er det en eller anden form for cancer – ofte kan tumoren bestå af forskellige former for kræft. Omkring halvdelen af disse tumorer er godartede og den anden halvdel er ondartede, med andre ord tumorer, der laver metastaser (breder sig). I forbindelse med operationen tager man vævsprøver, der kan give oplysninger om, hvilken form for kræftsvulst der er tale om. 

Symptom

Et af de almindelige symptomer er, som du beskriver, at der kommer lidt væske ud af patterne. Hævelsen eller knuden kan også skyldes en betændelsestilstand i brystvævet, også kaldet mastitis, og hunden bør derfor undersøges af dyrlægen, som kan bekræfte eller udelukke, at det er en tumor. 

Hvad kan jeg selv gøre?

Jeg vil anbefale, at man undersøger sin hund regelmæssigt. Så har man en bedre chance for at opdage knuder og andre forandringer i god tid. Hvis man som i dit tilfælde opdager en knude, synes jeg, at man skal kontakte sin dyrlæge og samtidig selv blive ved med at holde øje med knuden.

Det er ikke muligt at afgøre, om en mælkekirtelknude er godartet eller ondartet blot ved at se og mærke på tumoren. Den eneste måde at afgøre det på er ved at tage en prøve af knuden. Hvis mælkekirtelknuden vokser hurtigt, føles uregelmæssig og sidder fast i huden eller det omliggende væv, eller hvis den forårsager sår på huden, kan det være tegn på, at den er ondartet.  

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Den gyldne regel er, at en mælkekirtelknude skal fjernes så hurtigt som muligt. Bestil straks tid hos dyrlægen, så din tævehund kan blive undersøgt. Før operation af mælkekirtelknuder tager man røntgenbilleder af lungerne for at se, om der er spredning. Hvis der er spredning til lungerne, skal man ikke bortoperere mælkekirtelknuden. 

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om?