Opsvulmede øjne

Opsvulmede øjne skyldes som regel A-vitaminmangel. Denne sygdom er meget mere almindelig hos vandlevende skildpadder, der ikke spiser så mange grøntsager. Tilstanden kompliceres tit af baterieinfektioner, fordi øjets immunforsvar bliver nedsat ved A-vitaminmangel. Hvis øjet er så ophovnet, at skildpadden ikke kan se, spiser den ikke noget.

Blødt skjold

Blødt skjold tyder på, at der mangler calcium eller D-vitamin i foderet. Giv skildpadden så meget naturligt sollys som muligt, men sørg for, at den selv kan komme i skygge. Hvis skildpadden holdes indendøre, kan du bruge UV-belysning, der efterligner sollys. Giv et calcium-vitamin-D3-tilskud i foderet. Sørg også for fremover at supplere foderet med et afbalanceret vitamin- og mineraltilskud.

Læggenød

Læggenød kan indimellem forårsages af forkert mineralbalance i foderet. Andre årsager kan være mangel på et passende sted at lægge æg, og at hunnen forstyrres af ydre forhold. Skildpaddehunnen kan ikke lægge et/flere æg uden hjælp. Symptomerne kan være, at skildpadden presser, er urolig eller udmattet og træt. Den har brug for calcium for at muskulaturen, i dette tilfælde livmoderen, skal kunne trække sig sammen. Hvis en drægtig hun lider af calciummangel i foderet, får den altså læggenød. Det kan skyldes forkert fodring, mangel på adgang til naturligt sollys eller en anden bagvedliggende sygdom. Problemet er ofte livstruende. Hvis man har mistanke om læggenød, skal skildpaddehunnen straks til dyrlæge. Indsprøjtninger med calcium og hormoner, kan i mange tilfælde sætte gang i æglægningen. Nogle gange kræves der dog kirurgisk indgreb.

Misdannet skjold

Misdannet skjold kan i nogle tilfælde skyldes forkert fodring. De mest almindelige årsager er mangel på kalk i kosten, proteinoverskud i kosten samt mangel på adgang til ultraviolet lys (UV-lys). Rygskjoldet kan synke sammen, skjoldet kan virke for lille, det kan også virke, som om ryg- og bugskjold ikke passer ordentligt sammen, de små skjoldfelter på rygskjoldet kan blive overdrevent hvælvet. Kosten må tilpasses ordentligt, og man må give et kalktilskud.