En af chinchillaens mest almindelige helbredsproblemer er tandproblemer. Det kan være svært for ejeren at opdage problemet i tide, fordi det er umuligt at komme til at kigge en chinchilla i munden.

Symptomer på forvoksede tænder

Når sygdommen har fået lov at udvikle sig i en periode, medfører den som regel en konstant savlen, der bevirker, at chinchillaen bliver drivende våd under hagen. Disse chinchillaer bliver ofte kaldt ’slobbers’, og man kan få indtryk af, at det er en kronisk tilstand, men det behøver det ikke at være.

Andre almindelige symptomer på forvoksede tænder er, at chinchillaen ikke længere spiser hø, men kun foder, der er blødt og nemt at tygge, og samtidig taber den sig. Når chinchillaen ikke får det fiberrige hø, kan det yderligere medføre løs afføring, og chinchillaen kan udvikle mave- og tarmsygdomme. I alvorlige tilfælde kan chinchillaen slet ikke spise, og så er situationen akut.

Årsagen til forvoksede tænder

Problemet med forvoksede tænder ses som regel hos voksne og ældre chinchillaer (over 2-3 år gamle). Den mest almindelige årsag til forvoksede tænder er, at de får for lidt hø/græs. Rigelige mængder hø og græs er helt nødvendigt, for at chinchillaen skal kunne tygge rigtigt og slide tænderne tilstrækkeligt. Foderpiller, korn, knækbrød, rodfrugter og andre ting, som vi mennesker også kan spise, giver ikke chinchillaens tænder nok at arbejde med.


Stort set alle tandsygdomme skyldes direkte eller inddirekte forkert fodring

Det diskuteres ofte, om der kan være arvelige grunde til chinchillaens tandproblemer, men det er ikke sandsynligt. Stort set alle tandsygdomme skyldes direkte eller inddirekte forkert fodring. Forskellige individer kan selvfølgelig være mere eller mindre følsomme over for forkert kost, ligesom nogle individer spontant spiser mere af den gavnlige mad end andre. 

Når kindtænderne ikke slides ned som de skal, kommer der spidse gevækster på siden af tænderne. De kan skære hul på chinchillaens tunge eller kind, og det kan igen medføre, at chinchillaen ikke kan tygge eller synke maden, samt at den savler ned ad hagen og halsen og med tiden taber sig.

Behandling af forvoksede tænder

Så snart man får mistanke om problemet, må man kontakte dyrlægen. Diagnosen bekræftes ved at undersøge munden og/eller ved røntgen. Problemet løses ved, at de forvoksede tænder slibes ned, og det kan kun foregå under narkose eller ved at give et stærkt beroligende middel.  

På grund af chinchillaens ekstremt lille mundåbning, er det svært at behandle dens tænder. Efter behandlingen kan det være nødvendigt at tvangsmade chinchillaen, indtil den selv kommer i gang med at spise. God smertelindring kan gøre det lettere.

Der findes ingen permanente løsninger på tandproblemer, medmindre man opdager lidelsen på et meget tidligt tidspunkt, behandler straks og er meget omhyggelig med fodringen for fremtiden. Som regel er det nødvendigt med gentagne tandundersøgelser og tandfiling. Desværre sker det også, at chinchillaen har svært ved at spise, selv om dens tænder er blevet filet. Det skyldes som regel at smerterne kommer fra tandrødderne, og dem kan man ikke behandle, selv ikke ved at file selve tænderne omhyggeligt. Nogle chinchillaer kan klare sig med konstant smertelindring, men en del må desværre aflives.

Skulle man være så uheldig at få en chinchilla med en medført bidfejl, skal den naturligvis ikke indgå i avlen.