Forvoksede tænder

En chinchilla med tandproblemer opdages ofte ved, at pelsen under hagen og på halsen er våd pga. konstant savlen, samt at chinchillaen spiser mindre og har svært ved at spise visse typer foder, som regel hø, der er sejt at tygge. Nogle gange kommer der også diaré på grund af mangel på fibre. Grunden til alle disse problemer er, at chinchillaens kindtænder er forvoksede.

Det ses ofte hos voksne og ældre chinchillaer (over 2-3 år gamle). Den mest almindelige årsag til forvoksede tænder er for lidt hø/græs i foderet. Rigelige mængder hø og græs er nødvendigt, for at chinchillaen kan tygge på den rigtige måde, så den slider sine tænder tilstrækkeligt, og så den bevarer den rette tandstilling.

Forvoksede tænder giver skader på chinchillaens tunge eller kind

En anden (mere usædvanlig) grund kan være medfødt bidfejl, f.eks. underbid. Forvoksede tænder giver skader på chinchillaens tunge eller kind, som igen giver problemer med at tygge og synke maden, savl på hals og hage, og med tiden afmagring, der tit kan være alvorlig.

Så snart man får mistanke om, at chinchillaen lider af dette problem, må man kontakte dyrlægen. Diagnosen bekræftes ved at undersøge munden og/eller røntgenfotografere. Problemet løses, ved at de forvoksede tænder klippes eller files ned, noget der som regel skal gøres under fuld narkose.

Det er meget svært at arbejde med chinchillaens tænder, fordi dens mundåbning er ekstremt lille. Når behandlingen er slut, skal chinchillaen ofte tvangsmades, indtil den kommer i gang med at spise selv.

Der findes ingen permanente løsninger på dette problem. Regelmæssige tandeftersyn og tandfiling er som regel nødvendigt. Nogle gange kan det også være nødvendigt med smertestillende behandling, fordi chinchillaen kan få tandpine, hvis man har slebet tandkronerne grundigt. Chinchilla med bidfejl må ikke anvendes i avl, da denne lidelse ofte er arvelig.

Pelstab

Chinchillaen taber ofte pelsen i totter, hvis man håndterer den for voldsomt. Det kan også ske ved slagsmål med andre chinchillaer. Pelstab er ikke farligt for dyret.

Pelstygning

Chinchillaen tygger på sin egen pels eller på et andet dyrs pels. Pelsen bliver stiv og kommer til at stritte og se noget mølædt ud. Grundlæggende årsager til denne adfærd kan være tristhed, snavset pels, forkert fodring og arvelige faktorer.

Man kan holde problemet nede ved at sørge for, at dyret har adgang til egnede tyggeting, motion og aktivering.

Hedeslag

Chinchillaer kan ikke tåle høj temperatur og høj luftfugtighed. Problemet opstår ofte, hvis buret står i direkte sollys kombineret med dårlig ventilation. Ofte ser man, at dyret ligger på siden og trækker vejret med besvær. Dyr, der opholder sig i for høj luftfugtighed får også en tottet, fugtig pels.

Behandlingen består i at oversprøjte eller bade chinchillaen i koldt vand eller gnide trædepuderne ind i lidt sprit. Gå til dyrlægen hurtigst muligt for at få dyret undersøgt.

Mave-tarm-sygdomme

Mave-tarm-sygdomme er en meget almindeligt hos chinchillaer. Det er tit svært at finde en præcis årsag. Det kan for eksempel skyldes bakterier, virus og protozoer (små parasitter). For lidt fiber i kosten er en vigtig faktor.

Gå til dyrlægen ved første tegn på sygdom

Tarmproblemer hænger ofte sammen med forkert fodring og pasning.

Symptomerne varierer fra træthed til dødsfald med eller uden diaré. Andre tegn kan være appetitløshed, lammelser i bagbenene, smerter ved berøring af bugen samt manglende afføring. Gå til dyrlægen ved første tegn på sygdom.

Behandlingen består i antibiotika, understøttende behandling samt mave-tarm-stimulerende midler i de tilfælde, hvor chinchillaen har forstoppelse. Trods behandling har mange tarmsygdomme desværre en dødelig udgang hos chinchillaer.

Lungebetændelse

En anden almindelig sygdom hos chinchilla er lungebetændelse, der ofte forårsages af en bakterieinfektion. Medvirkende sygdomsårsager kan være fugt og træk. Blandt symptomerne ses flåd fra næse og øjne, nedsat appetit, strittende pels. Ender ofte dødeligt. Behandlingen består i antibiotika og understøttende behandling.

Ringorm

Chinchilla kan blive ramt af hudsvampen Trichophyton mentagrophytes. Den giver bare pletter i pelsen og skællede, røde forandringer i huden på næsen, fødderne og rundt om øjnene. Sygdommen kan smitte mennesker.