Terrariet skal være så stort, at man kan skabe en temperaturgradient både i højden og fra den ene ende af terrariet til den anden. Om dagen bør temperaturen variere mellem 24 og 30°, men der bør være en solbadeplads, hvor temperaturen er helt oppe på 35°. Hvis der er flere dyr i samme terrarium er det vigtigt at sørge for, at hvert enkelt dyr har adgang til sin egen solplads!

Nattemperaturer

Om natten kan temperaturen falde ned til 21°. Varmen skabes ved at kombinere forskellige varmekilder som f.eks. en lysrampe med almindelige lysrør samt UV-lysrør, varmemåtter under terrariets bund, keramiske varmelamper (som kun afgiver varme, men intet lys). Om natten må der ikke være almindeligt lys tændt, da hvidt/gult lys døgnet rundt giver dyrene stress.

Øgler får nemt brandsår

En varmelampe med rødt eller blåt lys kan man godt have tændt som varmekilde om natten. Det er vigtigt at huske, at keramiske varmelamper udsender en meget kraftig varme ved fatningen. De skal derfor have porcelænsfatning. Undgå de såkaldte varmesten. De har et indbygget varmekabel, der skal sørge for, at de afgiver jævn varme. Desværre går de ofte i stykker med risiko for, at de afgiver alt for høj varme. Øgler har en meget dårlig varmefornemmelse i huden og det er derfor ikke usædvanligt, at de lige så stille ligger på de varme sten og steger så længe, at de faktisk får alvorlige brandsår på maven.

Brug et termometer

Lad være med at gætte dig frem til, hvor varmt der er i terrariet, men mål temperaturen! Mål både dag og nat og flere steder både højt og lavt i hele terrariet. Hvis man lader sin skægagam leve i et terrarie med forkert temperatur uden at have mulighed for at regulere kropsvarmen, vil det med tiden medføre alvorlige sundhedsproblemer – og der kan gå flere år, før resultaterne ses. Det er også vigtigt at sørge for, at øglen ikke kan komme i direkte kontakt med varme- og lyskilder, da det kan give alvorlige brandsår.

UV-belysning er livsvigtigt

Ud over almindeligt lys har skægagamer brug for at have adgang til UVB-stråling. Hvis øglen ikke har adgang til rigtigt sollys eller UVB-stråling, kan den ikke optage den kalk, der er i kosten. Kalkmangel er den mest almindelige sygdom blandt krybdyr i fangenskab. Den allerbedste kilde til UV-stråling er solen, men da vores klima begrænser muligheden for at holde øgler udendørs, er vi nødt til at tilbyde dem kunstigt UV-lys i stedet. Det er umuligt at sige, om de lysrør, der markedsføres som UV-lysrør i dag, i virkeligheden er så effektive, at de giver den rette mængde UV-stråling. Men vi har ikke noget alternativ, og må derfor anvende denne type lysrør i håb om, at de tilgodeser vores krybdyrs behov.

Lad øglerne komme udenfor

Om sommeren, når temperaturen kommer op på 26° eller derover, bør du give din skægagam mulighed for at komme udenfor, så meget som muligt, så den kan få glæde af rigtigt solskin. Du kan bygge et bur, der står udenfor, men husk at det er vigtigt, at øglen også har mulighed for at søge skygge, hvis varmen bliver for stærk.

Skift lysrør

Et såkaldt fuldspektrum lysstofrør afgiver en lille mængde af både UVA- og UVB-stråling. UVA er vigtigt for krybdyrenes almene velbefindende og for deres yngleadfærd. UVB er nødvendigt, for at de kan danne D-Vitamin, som igen er nødvendigt, for at de kan optage kalk fra kosten. Lysrøret bør være tændt hele dagen – i 12-14 timer om sommeren og i 10-12 timer om vinteren. Det bør sidde i 45-60 cms afstand fra øglen. Producenterne af disse lysrør hævder som regel, at de holder mellem 2-3 år. Men det har vist sig, at de mister deres lysspektrum længe inden de går i stykker, og de bør derfor skiftes ud hver halve til hele år.

Køb en timer

Både lys- og varmekilder bør reguleres ved hjælp af en timer (også kaldet tænd-sluk-ur), sådan at du ikke glemmer at slå varme og lys til eller fra med de korrekte intervaller. Hvis du køber en timer, er du ikke så bundet af at skulle passe de tidspunkter, hvor de enkelte lysrør og varmekilder skal slås til og fra.