Hvad betyder det når ilderen lægger sig flat ned?

Det kan betyde flere ting. Enten holder din ilder en kort pause fra den intensive leg. Eller også keder den sig og vil gerne have din opmærksomhed, eller måske lader den simpelthen, som om den er usynlig. Hvis din ilder begynder på denne adfærd usædvanligt tit og ser ud til at være svag i benene, er det klogt at kontakte dyrlægen for at få det undersøgt.

Knurre og klukke lyde

Ildere er normalt meget stille dyr. Der findes dog en lyd, som mange ildere udstøder, når de er meget glade eller ophidsede – en lyd, der kan minde om en mellemting mellem kurren og klukken.

Hvæs og skrig

En vred ilder kan finde på at hvæse. Smerte eller frygt kan få ilderen til at udstøde et højt skrig, men enlige ildere kan også hvæse, når de er vrede.

Dirrer når den vågner, ophidset eller bange

Ilderen sover meget, omkring 15 timer i døgnet. De kan sove meget dybt, og der findes ilderejere, der har troet, at deres ilder bogstavelig talt var død, selv om den bare sov tungt. Når ilderen vågner, dirrer den tit. Det får kropstemperaturen, som under dyb søvn falder, til at stige igen. Nogle ildere dirrer også, når de er ophidsede eller bange. Ilderen er ikke et natdyr.

Tamme ildere tilpasser sig

Vilde ildere er mest aktive i skumringen og ved daggry. De fleste tamme ildere tilpasser sig den døgnrytme, der er i deres hjem, og er tit vågne og parat til leg og ballade på de tidspunkter, hvor der er liv i huset.