Hvad spiser en kanin?

Kaniner er græsspisere ligesom heste og køer. I naturen spiser de ud over græs også blade, grene og de planter, de kan nå. Når man holder kaniner som kæledyr, giver man dem hø, grene og bladgrøntsager, for at efterligne den kost, de får i naturen så meget som muligt. Om sommeren kan man plukke en stor del af kaninens mad udendørs.

Kaniner skal ikke have frøblandinger, knækbrød, havre, tvebakker eller anden menneskemad, men man kan godt give dem en gulerod og en lille smule frugt indimellem. Man kan også give dem et par spiseskefulde fiberrige kaninpiller hver dag, men ikke mere.

Hvad skal kaninen have i sit bur for at trives?

Det vigtigste er, at buret er så stort som muligt, og at man slipper kaninen ud mindst én gang om dagen. I buret kan man lægge et tykt lag halm, der dækker bunden. Det er blødt og dejligt for kaninen at gå i, og de fleste kaniner kan godt lide at grave i halmen og lege med den.

I toilethjørnet kan man sætte en bakke eller bare lægge et meget sugende underlag, for eksempel papirgranulat. Der skal også være et hus eller et rør, kaninen kan gemme sig i. Og så skal man helst sørge for noget aktiveringslegetøj, for eksempel en høbold. Man kan enten give kaninen vand i en skål eller en vandflaske. Vandet skal skiftes mindst én gang om dagen.

Kan man have sin kanin udendørs året rundt?

Ja, det kan man godt, så længe kaninen har et tørt, rent hus at gå ind i, når det bliver koldt. Huset skal være fri for træk, og man kan fylde huset med halm, der isolerer godt på de rigtig kolde dage.

Bør man have en eller flere kaniner?

Kaniner kan godt lide selskab, så det er en god ideat anskaffe to eller flere kaniner lige fra begyndelsen. Men det er ikke lige til at sætte to eller flere kaniner sammen.

Sarah Vestergaard Trane er kaninejer, og oplyser at kaniner er "kolonidyr", hvilket betyder at de bor i kolonier - ikke i flok. Det indebærer at alle kaniner har hver deres hule på et stort område, hvor de hver især kan trække sig tilbage, hvis de har behov for det. Det kan ikke lade sig gøre i et bur. Man plejer at sige at kaniner har behov for 4 kvm. pr. kanin, så de har brug for mere plads end de fleste tror. 

Sætter man to kaniner sammen i et bur, eller andre steder, risikerer man at de slår hinanden ihjel, så snart de bliver kønsmodne - uanset hvor gode venner de virker til at være indtil da. Forudsætningen for at to eller flere kaniner kan gå sammen er, at de alle bliver neutraliseret, for at fjerne den hormonelle adfærd, og derefter skal man finde ud af hvem der kan lide at bo sammen med hvem. Ellers vil der altid være risiko for kamp, ofte med store skader - eller i værste fald - døden til følge.

Findes der forskellige kaninracer?

Ja, der findes mange forskellige racer. Alt lige fra den lille hermelin til den store belgiske kæmpe.

Hvor gammel bliver en kanin?

En kanin kan blive omkring 8 år, men der findes kaniner, som er blevet helt op til 10-12 år. De meget store racer har en lidt kortere levetid, ca. 4-5 år.

Hvordan kan man se, om kaninen er syg?

Det kan være svært at se, om en kanin er syg. Kaniner, der lever i naturen, kan let blive angrebet og ædt af rovdyr, og derfor er de dygtige til at lade, som om de er raske. Den mindste forandring i kaninens opførsel kan derfor være tegn på, at den er syg. Det kan være, at kaninen ikke hopper hen til burets dør, når maden bliver serveret, at den pludselig begynder at bide, at den tisser et forkert sted eller at den taber pelsen.

Hvis kaninen ikke vil spise eller ikke kan komme af med afføring, er det et alvorligt sygdomstegn, og så er det med at komme til dyrlægen i en fart!

Det kan være svært at se, om en kanin er syg

Hvilke sygdomme får kaniner som regel?

Det er meget almindeligt, at kaniner får snue. Kaniner har også tendens til at få dårlig mave. Vædderkaniner får tit infektioner i ørerne og tandsygdomme. Der findes også en irriterende parasit, der kan give sygdomme i nervesystemet eller nyrerne.

Hvordan får man sin kanin til at kunne lide at gå i snor?

Man får som regel ikke noget ud af at være hårdhændet over for kaniner. Det får dem tværtimod til at blive stædige og endnu mere vilde. Derfor må man gå langsomt frem og vænne kaninen til selen lidt ad gangen. Man kan give den små godbidder, mens man træner, sådan at kaninen føler, at ’det kan betale sig’ at finde sig i at have sele på.

Hvad er godt for kaniner at gnave i?

Kaniner kan lide at gnave i de fleste ting, også dem der ikke er så velegnede, som for eksempel elektriske stik og ledninger. Det bedste er at give dem naturlige grene af forskellig slags. De fleste almindelige træsorter kan bruges. Grene fra frugttræer plejer at være populære. Grenene må naturligvis ikke være sprøjtet.