Vegetabilsk kost

I sine naturlige omgivelser er den grønne leguan næsten udelukkende planteæder. Tidligere mente man, at leguaner i voksealderen havde brug for en vis mængde animalsk protein for at vokse. Disse leguaner voksede ganske rigtig hurtigere, end leguaner, der udelukkende fik vegetabilsk kost, men det har siden vist sig, at deres nyrer ikke kunne tåle en kost med animalsk protein, og i 3-5 års-alderen udviklede de alvorligt nyresvigt. Derfor anbefaler man efterhånden, at leguaner udelukkende fodres med vegetabilsk kost hele livet.

Velegnede ingredienser til leguanens kost skal hentes fra hver eneste af nedenstående 5 grupper:

  1. Calciumrige urter og grøntsager skal udgøre 30-40 % af kosten, to eller flere af følgende til hvert måltid. F.eks. roetoppe, kål, mælkebøtte, brøndkarse, persille, spinat, alfalfa-foderpiller
  2. Øvrige urter og grøntsager skal udgøre 30-40 % af kosten, varieres uge for uge. F.eks. frosne (optøede) blandede grøntsager, squash, søde kartofler, broccoli, ærter, bønner, okra, gulerod, spirer, julesalat, kløver, rosenblade, hibiscusblomster/blade, nellikeblomster/blade, mælkebøtteblomster og blade
  3. Korn og fibre skal udgøre op til 20 % af kosten. F.eks. kanin/marsvine-foderpiller
  4. Frugt må ikke udgøre mere end 15 % af kosten. F.eks. frisk figen, papaya, pære, melon, æble, fersken, blomme, jordbær, banan med skal, vindruer, kiwi
  5. Vitamin/mineraltilskud: mineralerne bør bestå af calciumcarbonat eller calciumgluconatpulver. Bland 1 del vitaminer med 2 dele mineraler.

Til unger og leguaner, der vokser, gives et halvt nip per måltid

Til voksne hunner gives et helt nip, svarende til det, man kan have mellem tre fingre, per måltid fra december til æglægning

Al mad skylles, hakkes og blandes grundigt. Serveres ved stuetemperatur eller en smule varmere. Foderplan:

  • Unger større end 35 cm – fodres 2 gange dagligt eller har konstant adgang til foder. Maden gives finthakket eller revet
  • Dyr i voksealderen, under 2 ½ år eller under 90 cm – fodres 1 gang dagligt. Maden gives fint/mellem-hakket eller revet
  • Voksne dyr, over 2 ½ år eller over 90 cm – fodres 1 gang dagligt eller hver anden dag. Maden gives grofthakket

Overdreven fodring med en eller to slags mad kan medføre mangelsygdomme. Jo mere man varierer kosten, jo større er chancen, for at leguanens næringsbehov bliver dækket.

Sørg for ikke at give store mængder af pastinak, gulerod, beder og roer, fersken, sød kartoffel, asparges, tomat, banan, bønner og majs, da de indeholder meget fosfor.

Husk, at jo mere varieret leguanens kost er, jo mindre behov har den for vitamin- og mineraltilskud. Overfodring med mineraler og vitaminer kan ikke erstatte en velsammensat kost, og kan i sig selv give årsag til sygdom!

Som mange vegetarer ved, kan det være svært at sammensætte en næringsrig og varieret kost udelukkende af grøntsager. Det er ikke nemmere at sammensætte en god kost for en leguan, hvor man oven i købet skal tage dens store behov for calcium i betragtning.

Hvis du overvejer at lave din egen grøntsagsblanding og fryse den ned, eller hvis du bruger færdige frosne grøntsagsblandinger, bør du blande lidt ølgær i for at erstatte det B1-vitamin (tiamin), der går tabt, når grøntsagerne fryses ned.

Bladgrøntsager

Denne fodertype kommer tættest på den føde, leguanen spiser i naturen. Bladgrøntsagerne bør ikke udgøre mere end 40-50 % af døgnrationen. Bladgrønt er gode kilder til protein og fibre.

Giv mindst to forskellige slags bladgrøntsager af de følgende dagligt: mælkebøtte (med blomst), julesalat og brøndkarse.

Hvis ovenstående grøntsager er svære at få fat i, kan du også bruge ’nyere’ salattyper som romainesalat, egeblad, friséesalat eller lollo rosa. Icebergsalat er ikke godt som foder, da det stort set ikke indeholder nogen næring.

Til afveksling kan du prøve at fodre med blomsterblade, f.eks. hibiscus (både blomster og blade), tallerkensmækker (blomster og blade), kronblade fra roser og storkenæb (geranium).

Kalk- og vitamintilskud

Desværre findes der ikke megen viden om, hvor meget kalk og hvor mange vitaminer en leguan bør have for at trives. Alle råd om, hvor ofte og hvor meget, man skal give i maden er derfor gætterier. Indtil vi ved mere, råder vi derfor til at give ’et nip’ af de forskellige tilskud ved hvert måltid. Et nip er som nævnt den mængde, man kan have mellem tre fingre. Vitaminer gives 2- til 4 gange om ugen, og kalk ved næsten hvert måltid.

Det vigtigste at huske med hensyn til disse tilskud er:

  • Kalktilskud må kun indeholde kalk, ikke fosfor
  • Vitamintilskud skal indeholde vitaminerne A, D og E i forholdet 100:10:1

Bland tilskuddene i maden. Hvis de bare drysses hen over maden, er der mange leguaner, der nægter at spise den.

Tilberedning af maden

Leguaner tygger ikke maden, men sluger den hel. For at sikre, at de får mad nok, bør al mad derfor findeles i meget små stykker (finthakket, revet eller simpelt hen blended). Jo mindre foderstykker, jo mere mad kan leguanen have i sig, og jo lettere har den ved at fordøje maden. Bladgrøntsager kan dog gives i lidt større stykker (omtrent samme størrelse som leguanens hoved).

Bland grøntsager, frugt og alfalfa grundigt. Tilsæt vitaminer- og kalktilskud og bland igen grundigt. Hæld maden i en lufttæt beholder og opbevar den i køleskab.

Maden bør gives på en tallerken eller et fladt låg, sådan at det er nemt for leguanen at spise den.

Fodringstidspunkt

I naturen spiser leguaner helst sent på formiddagen eller tidlig eftermiddag. Hvis du fodrer din leguan først på aftenen, kan du risikere, at leguanen ikke spiser så meget, som den har behov for, og at den heller ikke fordøjer maden så godt.

Sæt maden i den kølige ende af terrariet.

Proteinkilder

Som nævnt ovenfor, får man tit det råd at give leguaner en eller anden form for animalsk protein, alt lige fra kattemad til insekter. Men faktum er, at leguaner udelukkende skal fodres med vegetabilske produkter.

Alfalfahø er en glimrende proteinkilde. Ud over protein indeholder alfalfa også meget calcium. Oxbow alfalfahø til kaniner. Det er ikke udbredt i Danmark, men man kan f.eks. bestille det hos K9gården i Varde, som sender over hele Danmark eller købe det på Djursjukhuset i Malmö. Desuden kan man få alfalfafoderpiller til heste, men de fås som regel kun i sække på 25 kg. Hvis man bor i nærheden af en hestestald eller kender nogen i hesteverdenen, kan man måske få lov at købe lidt mindre mængder og blande dem i sin leguans kost. Man behøver ikke at udbløde foderpillerne i vand, før man blander dem i maden, da de vil blive opløst af saften i grøntsagerne.

Grøntsager – den negative virkning af ensidig kost

Foruden ovennævnte grøntsager, kan man, hvis der er mangel på disse, for variationens skyld blande andre grøntsager i foderet i små mængder. Nogle grøntsager kan have en negativ indvirkning på kroppen, hvis de gives i store mængder, og de må derfor ikke udgøre en større del af leguanens kost.

Broccoli, rosenkål, hvidkål, blomkål og kinakål kan forårsage nedsat skjoldbruskkirtelfunktion. Det medfører nedsat stofskifte med dårlig vækst og træthed som de mest almindelige symptomer.

Spinat, rabarber og beder/roer indeholder meget oxalsyre, som kan forårsage gigt –  overproduktion af urinsyre, der ophobes i leddene og giver anledning til smerter. Disse grøntsager binder også calcium og forhindrer derfor kroppen i at udnytte calciumindholdet i kosten.

Spinat, gulerod, banan, vindruer, salat, rabarber og løg indeholder en relativt stor mængde tannin. Tannin binder proteiner (der således ikke kan udnyttes af kroppen), hæmmer vigtige fordøjelsesenzymer, og kan hæmme optagelsen af jern og B12-vitamin. Risikoen ved at fodre med tanninholdige grøntsager er dog ikke så stor som førnævnte problemer med skjoldbruskkirtelhæmmende og gigtfremkaldende stoffer.

Ved fodring med frosne grøntsager skal man huske, at grøntsager ved frysning kan miste en del af B1-vitamin-indholdet (tiamin). Tilsæt 0,5-1 tsk. ølgær til hver portion grønt, du fryser ned, så behøver du ikke bekymre dig om indholdet af B-vitamin.

Frugt

Da frugt indeholder meget lidt calcium og ofte temmelig meget fosfor, bør det udgøre den mindste del af leguanens foder.

Fuldfoder til leguaner – leguanfoderpiller

I takt med at leguaner er blevet mere populære, er der kommet mere og mere fuldfoder til leguaner. Producenterne skriver, at deres produkter indeholder alt, hvad en leguan har brug for, og at foderet er komplet og afbalanceret. Sandheden er desværre, at der ikke er nogen, hverken biologer eller foderproducenter, der ved, hvad en leguan skal spise for at trives. Denne type foder har desuden været på markedet i så kort tid, at man ikke har nogen langtidsundersøgelser af leguaners sundhed, som kan afklare hvor godt eller dårligt denne fodertype er for leguaner.

Vi anbefaler derfor, at man stadig selv prøver at lave en god sammensætning af planter, grøntsager og bladgrøntsager, der ligger så tæt som muligt på det, leguaner spiser i naturen. Foderpiller kan være gode at have ved hånden de dage, hvor man har svært ved at finde friske planter og grøntsager, eller hvis du er bortrejst og naboen, som ikke har det store kendskab til korrekt fodring, skal passe din leguan.