Færdiglavet tørfoder

Der findes færdiglavet tørfoder til ilder, som man sagtens kan give, men også god kvalitet kattemad med højt proteinindhold kan anvendes. Hundemad bør man ikke bruge, da det kan indeholde kornprodukter, fibre og alt for meget vækstprotein. Ildere kan ikke udnytte vækstproteiner, og for mange fibre kan give dem diaré.

Frisk kød

Man kan variere tørfoderet med frisk kost. Hele døde dyr er det bedste, sådan at ilderen også får indvolde og knoglevæv. Nogle gange kan man få fat i biprodukter fra slagtning, f.eks. kallun, hjerte, lever og lunger. Hvis disse biprodukter er friske, kan man med fordel give dem rå. Husk at det ikke er godt kun at give skært kød. I så fald skal man supplere med kalk og vitaminer.

Ting man skal undgå

Mange ildere elsker mælkeprodukter, brød, frugt, grøntsager og anden ’unaturlig’ mad. Man skal være meget forsigtig med at give ilderen den slags, da det kan være årsag til diaré og andre stofskifteproblemer. Produkter tilsat sukker kan f.eks. belaste bugspytkirtlen, og fiberrig kost kan som nævnt give diaré, men i længden også føre til mavesår og mangelsygdomme.

Altid adgang til foder og vand

Eftersom ildere har et meget hurtigt stofskifte, bør de altid have adgang til foder og rent vand. Det ses meget sjældent, at ildere spiser så meget, at de bliver tykke, selv om de har fri adgang til foder. Hvis det skulle være tilfældet, er det bedre at give et foder med lavere fedtindhold end at nedsætte mængden af mad.

Vand

Ilderen skal altid have adgang til rent, frisk vand, der helst skal serveres i en tung keramikskål. Ilderen kan godt lide at lege med vandet, og vender gerne op og ned på skålen. Det bør du tage med i betragtning, når du vælger vandskål.

Vitaminer

Hvis din ilder får et kvalitetsfoder og ellers er sund og rask, behøver du ikke at give ekstra vitamintilskud. Ved visse sygdomme kan dyrlægen anbefale tilskud af diverse vitaminer.

Tilskud af fedtsyrer

Som nævnt har ilderen et stort behov for en fedtholdig kost, og for visse dyr kan det være nødvendigt at give et tilskud af fedtsyrer, for at forbedre pelskvaliteten. Det er som regel mest nødvendigt om vinteren, hvor luften i vore hjem er meget tør og dermed usund for ilderens hud og pels.

Vi anbefaler, at man bruger tilskud af fedtsyrer beregnet til katte, og at man giver 1/8 – 1/4 teske i kosten per ilder dagligt. Mange ildere elsker smagen og spiser det direkte fra skeen!

Middel mod hårboller

Ansamlinger af hår i mavesækken (også kaldet hårboller) er meget almindeligt hos ilderen, især hos dyr over et år, og det kan kræve kostbar kirurgi at få fjernet håret. Det er meget nemmere at forebygge hårboller ved at anvende et laxativ beregnet til katte (kattemalt).

Kattemalt er en lidt klæbrig masse, der som regel fås på tube. De fleste ildere elsker smagen! Vi anbefaler, at man giver en stribe på 2,5 cm hver tredje dag. Midlet smører tarmsystemet og giver ikke diaré. Hvis din ilder ikke har smagt kattemalt før, kan det nogle gange være nødvendigt at smøre lidt på en pote, for at vende ilderen til smagen.