Størrelse

Buret skal selvfølgelig være så stort som muligt. Dyrenes beskyttelse anbefaler, at et bur til et par rotter er mindst 120 x 80 cm og 65 cm højt, men bemærk at det er mindstemål, og buret må meget gerne være større! Til mus anbefaler man så stort bundareal som muligt. Dyrenes beskyttelse anbefaler også, at man både med hensyn til mus og rotter holder flere dyr sammen, da det er meget sociale dyr.

Underlag

Gulvet i buret bør være helt, dvs. at det ikke består af tremmer eller net, som kan skade trædepuderne og være årsag til, at dyrene sidder fast og i værste fald brækker et ben. Underlaget i buret kan bestå af papirgranulat, papirstrimler eller fleece. Det er vigtigt, at underlaget ikke afgiver giftige dampe – undgå derfor spåner af f.eks. fyrretræ samt materialer med alt for høj sugeevne. Underlaget bør være så tykt som muligt, så dyrene kan grave sig ned i det.

Gemmested og toilet

Når du indretter buret, skal du sørge for et lille gemmested, f.eks. et lille hus, hvor dyret kan søge ly for nysgerrige blikke. Huset kan du fore med lidt papirstrimler eller et stykke fleece, så rotten/musen har noget at putte sig i. Mange rotter kan lære at bruge en toiletbakke, hvis man stiller den i det hjørne, rotten selv har valgt som toilethjørne.

Legetøj og aktivering

Både rotter og mus er meget intelligente dyr, og derfor har de brug for stimulerende omgivelser. Skab variation i miljøet ved at skifte legetøjet i buret ud med jævne mellemrum. Fodersøg-legetøj er som regel populært, og man kan også bruge mange former for fuglelegetøj. Det er også vigtigt med ting, der kan give dyret mulighed for at få motion og udforske sine omgivelser. Det kan for eksempel være tunneler af pvc-rør, hængekøjer, grene, stiger og hylder.
Uanset, hvor stort buret er, bør rotter have lov til at komme ud hver dag, så de kan røre sig ordentligt, undersøge spændende ting og sager og være sammen med deres ejer.

Flere dyr sammen

To eller flere rotter af samme køn eller to rotter af modsat køn, hvor hannen er kastreret, kan sagtens leve sammen, hvis de er vokset op sammen eller er præsenteret forsigtigt for hinanden. Enlige hanner kan være aggressive over for andre rotter. Det kan som regel afhjælpes med kastrering.

Mus er til gengæld i højere grad aggressive over for hinanden, så hvis man vil have flere mus i samme bur, må han holde godt øje med, at de ikke slås. Der er især risiko for slagsmål, hvis der kommer en ny han ind i gruppen. Hunnerne har ikke så stor tendens til at slås, medmindre de skal forsvare deres unger.

Rengøring

Bur og udstyr skal rengøres grundigt flere gange om ugen. Rotter er meget følsomme over for de dampe, der udsendes af deres urin. Et bur, der ikke passes ordentligt øger risikoen for alvorlige luftvejsinfektioner. Buret rengøres f.eks. med varmt vand og opvaskemiddel og skylles grundigt bagefter. Derefter desinficeres det f.eks. med Klorin eller Rodalon (vedr. dosering følg brugsanvisningen på flasken). Skyl til sidst buret meget grundigt i rent vand. Vandflasker og madskåle skal vaskes og desinficeres hver dag.